Trojica čínskych tajkonautov sa po šesťmesačnej misii vrátila na Zem

Traja čínski tajkonauti sa v nedeľu vrátili na Zem po tom, ako strávili šesť mesiacov na čínskej vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedla čínska štátna televízia CCTV, informuje agentúra AP.

04.12.2022 16:50
čína Tajkonaut Čchen Tung Šen-čou 14 Foto: ,
Tajkonaut Čchen Tung pred návratovou kapsulou pilotovanej vesmírnej misie Šen-čou 14 po úspešnom pristátí v púšti Gobi na severe Číny. 4. 12. 2022.
debata (1)

Vesmírna kapsula s trojčlennou posádkou, ktorú tvorili kapitán Čchen Tung a tajkonauti Liou Jang a Cchaj Sü-če, pristála v púšti Gobi na severe Číny približne o 20.10 h miestneho času (13.10 h SEČ), oznámila CCTV.

Počas svojej misie dohliadali na päť stretnutí a dokovaní s rôznymi kozmickými loďami, podnikli tri výstupy do otvoreného vesmíru, naživo prenášali vedeckú prednášku a vykonali množstvo experimentov.

Títo traja tajkonauti boli súčasťou misie vesmírnej lode Šen-čou 14, ktorá do kozmu vzlietla v júni. Na vesmírnej stanici Tchien-kung ich tento týždeň vystriedali noví tajkonauti — skúsený kapitán Fej Ťün-lung a Teng Čching-ming a Čang Lu —, ktorí zostanú na obežnej dráhe Zeme nasledujúcich šesť mesiacov.

Čínska vesmírna stanica Tchien-kung bola vybudovaná v rámci snahy Číny stať sa po boku Spojených štátov a Ruska ďalšou kozmickou veľmocou. Čína si už pripísala aj prvý úspech, keďže sa jej podarilo ako prvej krajine pristáť s terénnym vozidlom na odvrátenej strane Mesiaca.

Čína plánuje v rámci svojho ambiciózneho vesmírneho programu postaviť aj základňu na Mesiaci a Národný vesmírny úrad uviedol, že jeho cieľom je do roku 2029 vyslať lunárnu misiu s posádkou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmír