Fotografia Zeme zvaná Blue Marble patrí k najrozšírenejším snímkam v histórii

Fotografia Zeme, ktorú 7. decembra 1972 zaobstarala posádka Apolla 17 zo vzdialenosti zhruba 45 000 kilometrov, patrí k najrozšírenejším fotografiám v histórii.

07.12.2022 08:13
apollo 17 Foto:
debata (2)

Snímka zachytáva plne osvetlenú polovicu Zeme v čase, keď sa kozmická loď nachádzala medzi Slnkom a planétou.

Foto: nasa.gov
blu marble

Apollo 17 odštartovalo 7. decembra 1972 z mysu Canaveral na Floride. Bola to šiesta a posledná mesačná expedícia. Velil jej astronaut českého pôvodu Eugene Cernan. Zapísal sa do histórie ako posledný človek, ktorý zanechal svoje stopy na Mesiaci. Fotografia planéty bola zhotovená asi 5 hodín a 6 minút po štarte, takmer dve hodiny po tom, čo kozmická loď opustila obežnú dráhu Zeme. Jednalo sa o prvú fotografiu, ktorá zachytávala jasne osvetlenú Zem.

Ambíciu vrátiť Američanov opäť na lunárny povrch má teraz program Artemis, ktorý je zameraný na prieskum a využitie zdrojov vo vesmíre, vrátane Mesiaca a v budúcnosti aj Marsu. Prvou fázou tohto programu je misia Artemis I, v rámci ktorej sa 16. novembra bez posádky vydala k Mesiacu kozmická loď Orion. Modul sa vráti na Zem 11. decembra, kedy dopadne do Tichého oceánu. Cieľom testovacej misie Artemis I je plne vyskúšať všetko od rakety a modulu cez fungovanie riadiaceho strediska na Zemi po dopady na budúcu posádku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #mesiac #fotografia