Po úniku chladiacej kvapaliny sa zvažuje, ako sa časť posádky vráti z ISS na Zem

Ruská vesmírna agentúra (Roskosmos) zvažuje "záchranný" plán na vyslanie prázdnej kozmickej lode na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), ktorá by odtiaľ predčasne priviezla na Zem troch členov posádky.

23.12.2022 13:57
ISS Foto:
debata (7)

Tieto úvahy súvisia s nedávnym únikom chladiacej kvapaliny z ruského modulu Sojuz MS-22, ktorým sa táto trojica mala vracať na Zem.

Ako v piatok na svojom webe informoval britský denník The Guardian, predstavitelia Roskosmosu a amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) na štvrtkovej videokonferencii uviedli, že pokračujú vo vyšetrovaní príčin udalosti z minulého týždňa, keď došlo k prepichnutiu vonkajšieho chladiaceho plášťa kapsuly Sojuz MS-22. Stalo sa tak v čase, keď sa dvaja kozmonauti pripravovali na rutinný výstup do voľného kozmického priestoru.

Únik kvapaliny trval niekoľko hodín a počas neho sa chladič naplnený kvapalinou používanou na reguláciu teploty vo vnútri obývateľného priestoru kozmickej lode takmer vyprázdnil.

renoir Čítajte aj Umelá inteligencia určila, že sporný obraz na 80,58 percenta namaľoval Renoir

The Guardian uvádza, že zatiaľ nepadlo konečné rozhodnutie o spôsobe, ako dostať troch členov posádky kapsuly späť na Zem. Zvažuje sa buď vypustenie ďalšej lode Sojuz, ktorá ich vyzdvihne, alebo zdanlivo menej pravdepodobná možnosť, že sa vrátia na Zem v poškodenej kapsule Sojuz MS-22 bez väčšiny chladiacej kvapaliny.

V súčasnosti je na palube ISS sedem ľudí ale ak by sa modul Sojuz MS-22 považoval za nespôsobilý letu, znamenalo by to, že stanici ISS zostáva okrem neho už len jeden „záchranný čln“, a ten môže v prípade nutnej evakuácie odviezť iba štyroch ľudí.

Kozmická loď Sojuz MS-22, ktorá je projektovaná pre troch ľudí, dopravila v septembri na ISS dvoch ruských kozmonautov a jedného astronauta NASA. Loď zostala pridokovaná na modul Rassvet, pretože tú istú trojicu má dopraviť späť na Zem v marci roku 2023.

Šéf Roskosmosu Jurij Borisov v stredu v priamom prenose na televíznom kanáli Rossija-24 vyhlásil, že bezpečnosť posádky ISS nie je ohrozená.

221128-herd-new-minerals-main-3000px Čítajte aj Vedci objavili pri skúmaní meteoritu dva nové nerasty. Na Zemi sú úplne neznáme

Informoval, že teplota na kozmickej lodi Sojuz MS-22 sa stabilizovala a v poslednom čase neprekročila 30 stupňov Celzia. Vysvetlil, že teplota sa stabilizovala po napojení vzduchovodov z ruského segmentu ISS a po udržiavaní teplotného režimu ventilátormi.

Vo štvrtok časť posádky ISS pracovala na modernizácii solárnych panelov ISS, a to v rámci „prechádzky“, ktorá bola pôvodne naplánovaná na stredu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #kozmonauti #Roskosmos