Na oblohe sa má objaviť kométa, ktorú naposledy videli neandertálci pred 50 000 rokmi

Voľným okom by zo Zeme mohla byť čoskoro viditeľná kométa, ktorú bolo zo Zeme naposledy možné na pozorovať pred 50 000 rokmi, kedy ešte žili neandertálci.

03.01.2023 06:00
kometa Foto:
debata (2)

Informovali o tom britské médiá a časopis Newsweek. Malé teleso pomenované C/2022 E3 (ZTF) sa teraz nachádza asi 161 miliónov kilometrov od Zeme a k planéte sa najviac priblíži na začiatku februára, kedy bude prelietať vo vzdialenosti asi 42 miliónov kilometrov.

Akonáhle sa priblíži k Zemi, môže byť za veľmi dobrých podmienok viditeľná voľným okom už v druhej polovici januára, povedal časopisu Newsweek zástupca riaditeľa Kráľovskej astronomickej spoločnosti Robert Massey.

mig15 Čítajte aj Sovietska stíhačka MiG-15 patrila k špičke prvej generácie prúdových strojov

Podľa súčasných odhadov by mala v čase priblíženia k Zemi dosiahnuť aspoň 6. hviezdnu veľkosť, čo je veličina udávajúca jasnosť objektu na oblohe. Podľa Newsweeku je 6. hviezdna veľkosť približne hranica, pri ktorej je vesmírny objekt schopné uvidieť ľudské oko.

Jasnosť komét je však veľmi ťažké predpovedať – je možné, že nebude viditeľná vôbec, alebo bude žiariť jasnejšie, než sa očakáva, upozornila astronómka z britského Kráľovského observatória v Greenwich Tania de Salesová Marquesová.

Ak sú však súčasné predpovede správne, bude C/2022 E3 (ZTF) prvou kométou viditeľnou voľným okom od doby, keď v roku 2020 predviedla na oblohe veľkolepé predstavenie kométa NEOWISE, píše Newsweek. Astronómovia podľa neho však očakávajú, že C/2022 E3 (ZTF) bude menej pôsobivá.

Akonáhle preletí okolo Zeme, bude sa vzďaľovať od Slnka a vnútornej Slnečnej sústavy. Jej ďalšia púť zostáva do určitej miery záhadou. „Zatiaľ nemáme odhad, ako ďaleko sa od Zeme dostane – odhady sa líšia – ale ak sa vráti, nebude to skôr ako za 50-tisíc rokov,“ domnieva sa ďalšia astronómka z Kráľovského observatória v Greenwich Jessica Leeová.

Greenland Ecosystem 875x500px Čítajte aj Vedci našli v Grónsku najstaršiu DNA. Ukázala premeny ostrova vplyvom klímy

Napriek tomu, že astronómovia objavili kométu C/2022 E3 (ZTF) len tento rok, objekt sa podľa Leeovej sformoval spolu so zvyškom slnečnej sústavy približne pred 4,6 miliardami rokov. Podľa webu The Independent ho naposledy zo Zeme bolo možné na nočnej oblohe sledovať pred 50-tisíc rokmi, kedy planétu obývali ešte aj neandertálci.

Britské médiá zároveň upozorňujú, že kométa známa tiež pod kratším názvom E3, je už teraz viditeľná pomocou teleskopov, pokiaľ je teda jasná obloha. Od druhej polovice januára by mohla byť viditeľná aj bez pomôcok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #Kométa #neandertálci #vesmírne teleso