Snímka dňa podľa NASA? Kométa ZTF medzi „nebeskými vozmi“ nad Tatrami

NASA dnes ako prestížnu fotografiu dňa publikovala snímku s názvom „A Comet and Two Dippers“ (Kométa a dve vozidlá), ktorej autorom je Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave.

07.02.2023 08:02
debata
„Kométa a dva vozy“ (s popiskami a vyznačenými... Foto: Petr Horálek/Fyzikálny ústav v Opave
nasa „Kométa a dva vozy“ (s popiskami a vyznačenými „nebeskými vozidlami“).

Snímka vznikla 26. januára 2023 vo Vysokých Tatrách, kam sa jej autor vydal za jasným počasím nad hladinu inverzie pozorovať kométu C/2022 E3 ZTF. Kométa sa v tom čase nachádzala medzi fotogenickými hviezdnymi zoskupeniami „Malého“ a Veľkého voza“.

Snímka vznikla na odbočke k Popradskému plesu okolo druhej hodiny rannej. Autor nasnímal celkom 90 jednotlivých polminútových expozícií svetelným teleobjektívom na plnoformátový tzv. modifikovaný aparát (vďaka čomu vynikli farby copu kométy). Aby hviezdy zostali ostré, bola použitá prenosná montáž Vixen GP-2, ktorá kompenzovala zemskú rotáciu.

Jednotlivé snímky potom autor zložil do jediného obrazu metódou tzv. matematického kombinovania dát, ktorá výsledný obraz očistila od digitálneho šumu a odhalila slabšie štruktúry v cope kométy aj prašné hmloviny v okolí hviezdy Polárky (na snímke vpravo hore). Ide už o 11. snímku NASA Fyzikálneho ústavu v Opave.

Na snímke je zachytená kométa C/2022 E3 ZTF medzi „Veľkým“ a „Malým vozom“ (hviezdy zo súhvezdia Veľkej medvedice a Malého medveďa). V čase snímania, v skorých ranných hodinách 26. januára 2023, sa kométa ešte približovala k Zemi, takže sa pozvoľna zjasňovala a jej chvost bol fotograficky veľmi výrazný – dosahoval 10 uhlových stupňov, čo zodpovedá uhlovému rozmeru 20 mesačných splnov vedľa seba. Vizuálne kométa taká výrazná nebola, avšak aj bez použitia ďalekohľadu bola v mieste pozorovania vo Vysokých Tatrách viditeľná voľným okom.

Kométa ZTF dosiahla najväčšie priblíženie k Zemi 1. februára 2023 vo vzdialenosti asi 42 miliónov kilometrov a teraz sa už od Zeme vzďaľuje. Vďaka jej perióde približne 50 tisíc rokov ju nikto zo žijúcich už pri jej ďalšom návrate k Slnku neuvidí.

debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #Kométa #fotografia