Pred desiatimi rokmi spadol v okolí ruského Čeľjabinsku meteorit

Explózia meteoritu, ktorý pred desiatimi rokmi, 15. februára 2013, dopadol v okolí ruského Čeľjabinsku, uvoľnila najmenej tridsaťkrát väčšiu energiu ako výbuch atómovej bomby nad Hirošimou.

14.02.2023 08:30
meteorit Foto:
Meteorit nad Čeľjabinskom.
debata (1)

Čeľabinský meteorit, ktorý vážil pri vstupe do atmosféry nad južným Uralom asi 12 000 ton a priemer mal 20 metrov, bol najväčším zaznamenaným objektom, ktorý zasiahol Zem od tunguzského meteoritu v júni 1908 (ten meral vraj až 60 metrov).

Čeľjabinský meteorit (podľa niektorých názorov to ale bola kvôli veľkosti planétka) padal rýchlosťou 19 km/s (asi 67 000 km/h), teda zhruba šesťdesiatkrát rýchlejšie ako zvuk. Pri rozpade vo výške asi 30–40 kilometrov nad zemou žiaril krátku chvíľu dokonca viac ako Slnko. Podľa následného merania sa vekom takmer zhodoval s vekom slnečnej sústavy – 4,56 miliardy ro­kov.

Pri páde meteoritu (najväčšia z jeho častí dopadla do jazera Čebarkul) sa zranilo približne 1500 ľudí, väčšina z nich utrpela rezné rany, keď silná tlaková vlna, ktorá v oblasti okolo miliónového Čeľjabinsku zničila asi 7000 budov.

mačka v záhrade Čítajte aj Výsledky výskumu slovenskej vedkyne o mačkách publikoval známy vedecký časopis

Veľký úspech sa pritom podaril českým odborníkom: ako prvý tím na svete presne spočítali dráhu a štruktúru meteoritu. S najväčšou pravdepodobnosťou pochádzal z planétky 86039, ktorá meria 2,2 kilometra. Výpočet českého tímu pod vedením astronóma Jiřího Borovičky z Astronomického ústavu Akadémie vied ČR v Ondřejove uviedol, že pozorovaná dráha meteoritu so sklonom 17 stupňov bola dlhá 272 kilometrov a že teleso bolo prvýkrát zachytené vo výške 95 kilometrov nad zemským povrchom. O osem sekúnd neskôr sa vo výške 45 km začal rozpadať, čím sa výrazne zvýšila plocha vystavená atmosfére, takže odparovanie narástlo a objekt bol na krátky čas jasnejší ako Slnko.

1 debata chyba