NASA a SpaceX na poslednú chvíľu odložili štart rakety Falcon 9

Spoločnosti SpaceX a NASA dnes z technických príčin odložili štart rakety Falcon 9, ktorá mala na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) vyniesť štvorčlennú posádku v kozmickej lodi Crew Dragon, približne o dve a pol minúty skôr, ako bolo plánované.

27.02.2023 10:23
SpaceX Crew Launch Foto: ,
Crew Dragon pri ISS.
debata

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) to oznámil na svojej webovej stránke. Ďalší pokus o štart je možný v utorok ráno stredoeurópskeho času, ale NASA to zatiaľ oficiálne neoznámila.

Štart sa oneskoril pre problémy so zmesou použitou na zapálenie motorov rakety Falcon 9.

ISS Čítajte aj K ISS sa pripojila loď, ktorá má na Zem dopraviť troch uviaznutých astronautov

Posádku Crew Dragon tvoria Američania Stephen Bowen a Warren Hoburg, ktorí sú veliteľom letu a pilotom. Na ISS ich majú sprevádzať astronaut zo Spojených arabských emirátov Sultan Niyadi a Andrej Fediajev, zástupca ruskej agentúry Roskosmos, ktorý bude na ISS šesť mesiacov.

Ide o šiestu výmenu posádky ISS, ktorú NASA uskutočňuje v spolupráci so spoločnosťou SpaceX. Štvorica má nahradiť astronautov NASA Nicole Mannovú a Josha Cassada, Rusku Annu Kikinu a Japonca Koichiho Wakatu.

Na ISS sú od októbra minulého roka, keď ich tam dopravila loď Crew Dragon. Spolu s nimi sú tu ďalší traja astronauti, ktorých plánovaný jesenný návrat na Zem skomplikovalo poškodenie lode Sojuz MS-22, ktorú zasiahol mikrometeorit. V nedeľu pre nich na ISS dorazila kozmická loď Sojuz MS-23.

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #SpaceX #Falcon 9 #SpaceX Falcon