Obloha ponúka opäť vesmírne divadlo: Venuša a Jupiter sa zdanlivo dotýkajú

Na večernej oblohe je možné sledovať pomerne vzácne uhlové stretnutie najjasnejších planét Slnečnej sústavy, Venuše a Jupitera.

28.02.2023 19:00 , aktualizované: 01.03.2023 19:24
debata (1)

„Vesmírny jav je možné pozorovať aj voľným okom. Jeho vyvrcholenie nastane večer po západe Slnka 1. a 2. marca. Na pozorovanie je potrebné okrem jasného počasia tiež čo najlepšie odkrytý juhozápadno-západný obzor. Jav je inak taký jasný, že ho ľudia môžu uvidieť aj z miest (za jasného počasia a dobrého výhľadu),“ povedal Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave.

Konjunkcia dvoch astronomických objektov vzniká, keď majú pri pohľade zo Zeme na oblohe rovnakú dĺžkovú súradnicu. Ku priblíženiam planét dochádza pravidelne, pretože ich obežné dráhy ležia v blízkosti roviny obehu Zeme okolo Slnka.

zväčšiť Večerná obloha po západe Slnka. Vľavo koncom... Foto: Ján Svoreň
venusa a jupiter Večerná obloha po západe Slnka. Vľavo koncom februára pred najväčším priblížením, vpravo začiatkom marca po najväčšom priblížení.

Konjunkcie Venuše s Jupiterom sa udejú v priemere raz za 13 mesiacov. V tomto roku sú obe planéty koncom februára a začiatkom marca viditeľné vo večernom súmraku, zapadajú 3 hodiny po Slnku. Nápadnú konfiguráciu s Venušou vytvorí Jupiter počas prvých dvoch marcových dní.

samorob Čítajte aj Slovenskí vedci vyvinuli elektrickú alternatívu Samoroba

„Jasnejšia Venuša bude od Jupitera vzdialená severnejšie menej ako 1 uhlový stupeň. Na oblohe sa budú zdanlivo takmer dotýkať,“ popisuje zaujímavú udalosť Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV a dodáva, že pri použití malého ďalekohľadu uvidia pozorovatelia v blízkosti Jupitera v jednej priamke 4 svietiace body, jeho najväčšie mesiace.

Pri splnení vhodných podmienok môžu v jednom roku nastať až tri konjunkcie Jupitera a Venuše. „Raz za čas, keď je Venuša blízko polohy medzi Zemou a Slnkom, urobí na oblohe zdanlivú slučku a ak je vtedy blízko aj Jupiter, trojnásobná konjunkcia môže prebehnúť počas 4 mesiacov. Najbližšie sa tak má stať na jar a v lete 2036,“ vysvetľuje astronóm.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #jupiter #planéty #venuša #konjunkcia