Zmeny v slnečnom žiarení by mohli pomôcť s klímou, tvrdí OSN

Technológie umožňujúce zmeny v slnečnom žiarení by mohli v budúcnosti poslúžiť pri snahách obmedziť rast teploty zemskej atmosféry.

02.03.2023 10:33
debata (1)

Teraz nad nimi ale panuje príliš veľa otázok a nemôžu byť alternatívou k znižovaniu emisií skleníkových plynov. Uvádza to správa Programu OSN na ochranu životného prostredia (UNEP), o ktorej informovala stanica Sky. Tvorcovia týchto technológií sľubujú odraziť časť energie zo slnečného žiarenia do vesmíru, čím by sa obmedzilo otepľovanie atmosféry.

Podľa UNEP technológie umožňujúce zmeny v slnečnom žiarení (SRM) teraz nepredstavujú riešenie v snahách štátov udržať oteplenie pod dvoma stupňami v porovnaní s predpriemyselnou érou. „Tento názor by sa mohol zmeniť, ak zostanú klimatické opatrenia nedostatočné,“ uviedla agentúra OSN.

venusa Čítajte aj Obloha ponúka opäť vesmírne divadlo: Venuša a Jupiter sa zdanlivo dotýkajú

Technológie SRM počítajú s tým, že by do stratosféry boli vnášané aerosólové častice, ktoré by boli schopné odraziť časť energie slnečného žiarenia. To sa prirodzenou cestou stáva napríklad pri veľkých erupciách sopiek, ktoré často vedú k dočasnému ochladeniu podnebia.

Podľa orgánu možno predpokladať, že tieto technológie by dokázali ochladiť zemskú atmosféru v relatívne krátkom čase. Náklady na zníženie teploty o jeden stupeň by však najskôr boli rádovo niekoľko desiatok miliárd dolárov ročne.

vitamín D, kapsula, žltá, déčko Čítajte aj Ľudia, ktorí užívajú vitamín D, páchajú menej samovrážd, ukazuje rozsiahla štúdia

UNEP tiež poukazuje na to, že SRM technológie zatiaľ nie sú príliš prebádané, a preto je nutné zvážiť všetky ich možné dopady. „Všetky nové technológie je nutné jasne pochopiť a popísať ich možné riziká a dopady pred ich zaradením do prevádzky,“ uviedla šéfka UNEP Andrea Hinwoodová.

Podľa nej by bolo chybou vnímať SRM technológie ako náhradu za znižovanie emisií skleníkových plynov, ktoré musia zostať „globálnou prioritou“. SRM technológia navyše nerieši príčiny zmien klímy, ale snaží sa len oslabiť niektoré následky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #teploty #klimatické zmeny #slnečné žiarenie #zemská atmosféra