Loď Crew Dragon so štvorčlennou posádkou zakotvila pri Medzinárodnej vesmírnej stanici

Pri Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) dnes bezpečne zakotvila loď Crew Dragon, ktorá vo štvrtok odštartovala z amerického kozmodrómu.

03.03.2023 08:40
GMT255_21_59_For ESA_Thomas Pesquet_Thomas... Foto:
debata

Na obežnú dráhu dopravila štvorčlennú posádku tvorenú dvoma Američanmi, Rusom a občanom Spojených arabských emirátov (SAE). Informovala o tom agentúra Reuters.

Loď spoločnosti SpaceX sa pripojila k vesmírnej stanici dnes krátko po 7:40 SEČ, teda takmer 25 hodín po štarte z Kennedyho vesmírneho strediska amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) na myse Canaveral na Floride. Spojenie sa uskutočnilo vo chvíli, keď ISS a loď leteli vedľa seba rýchlosťou 28 164 kilometrov za hodinu a asi 240 kilometrov nad oblasťou východnej Afriky, uviedla NASA v priamom prenose na svojom webe.

K ISS prileteli dvaja Američania Stephen Bowen a Warren Hoburg, zástupca ruskej agentúry Roskosmos Andrej Feďajev a astronaut SAE Sultán Nijadí, ktorý je iba druhým občanom SAE, ktorý na ISS letí. Na stanici by mali stráviť šesť mesiacov. Veliteľ posádky Bowen pred odletom uviedol, že spoločne tvoria skvelý tím, napriek nevraživostiam medzi ich krajinami v súčasnej dobe kvôli vojne na Ukrajine.

Štvorčlenný tím má na palube vesmírnej stanice vykonať viac ako 200 pokusov a skúšok technológií, od výskumu rastu ľudských buniek vo vesmíre až po kontrolu horľavých látok v stave beztiaže. Niektoré výskumy majú pomôcť pripraviť podmienky pre budúce dlhodobé ľudské výpravy na Mesiac v rámci programu NASA Artemis, uviedla americká vesmírna agentúra. Posádka ISS bude mať tiež na starosti údržbu a opravy na palube stanice a tiež prípravu na prílet a odlet ďalších astronautov a nákladných lodí.

kozmonaut, konferencia, remek Čítajte aj Remekov let urobil z Československa tretiu krajinu, ktorej občan sa vydal do vesmíru

Misia s označením Crew 6 je šiestou dlhodobou misiou na ISS, ktorú pre NASA od mája 2020 uskutočnila spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska.

Posádka lode Crew Dragon má na ISS vystriedať astronautov NASA Nicole Mannovú a Josha Cassadu, Rusku Annu Kikinovú a Japonca Koičiho Wakatu. Tí sú na ISS od vlaňajšieho októbra. Spolu s nimi tam sú ďalší traja astronauti, ktorých návrat na Zem sa skomplikoval kvôli poškodeniu lode Sojuz MS-22, ktorú zasiahol mikrometeorit. V nedeľu pre nich k ISS dorazila loď Sojuz MS-23, ktorá sa s nimi má na zemi vrátiť v septembri. Misia kozmonautov Sergeja Prokopjeva a Dmitrija Petelina a astronauta Franka Rubia sa tak predĺžia zo šiestich mesiacov na rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #Crew Dragon