Raketa Terran 1 vyrobená na 3D tlačiarni ani druhýkrát neodštartovala

Vesmírna raketa Terran 1, ktorej podstatná časť bola vytlačená na 3D tlačiarni, dnes počas trojhodinového štartovacieho okna neopustila floridský mys Canaveral.

12.03.2023 10:36
debata

Bol to už druhý pokus o štart rakety, ktorú vyrobila firma Relativity Space. V čase od 19:00 do 22:00 SEČ silne fúkal vietor, štart bol opakovane odložený o desiatky minút a nakoniec bez uvedenia dôvodov zrušený. O treťom pokuse o štart sľúbila firma na záver priameho prenosu informovať neskôr.

Raketa je vyrobená na 3D tlačiarni z 85 percent, v budúcnosti by Relativity Space chcela tlačiť až 95 percent súčiastok. Cieľom prvého testovacieho letu je dokázať, že stroj vydrží nápor pri štarte a pozbierať čo najväčší objem dát pre ďalší vývoj rakiet, ktoré by boli lacnejšie a ľahšie vyrobiteľné, uviedla firma. Misia nesie názov Veľa šťastia, bav sa (Good luck, have fun).

Raketa je vysoká 33,5 metra a v priemere má niečo cez dva metre. Na 3D tlačiarni vznikli aj motory tejto rakety, v prvom stupni ich je deväť, v druhom jeden. Motory poháňa zmes kvapalného kyslíka a skvapalneného zemného plynu. Pokiaľ by odštartovala, bola by prvou raketou s týmto pohonom, ktoré by sa to podarilo, píše AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #raketa #3D tlačiareň