Webov teleskop vytvoril novú snímku Uránu. Žiaria na nej prstence planéty

Dramatické prstence žiariace okolo modrobielej guľôčky – tak by sa dala popísať nová snímka zhotovená vesmírnym teleskopom Jamesa Webba, ktorá zachytáva Urán.

07.04.2023 17:57
debata (1)

Ide o jedno z mála vyobrazení tejto planéty, ktoré vykresľuje aj tie najslabšie z prstencov; zároveň ide o ich doposiaľ najzreteľnejšiu snímku, uviedol americký Úrad pre letectvo a vesmír NASA.

Ďalekú planétu obklopuje 13 prstencov, z ktorých ich je na novo zverejnenej snímke viditeľných 11. Niektoré sú také jasné, že vyzerajú, ako by sa spojili do jedného veľkého prstenca.

„Urán nikdy nevyzeral lepšie. Vážne,“ napísala NASA na Twitteri a pripomenula predchádzajúce snímky planéty, ktoré vyhotovili Hubbleov ďalekohľad či sonda Voyager 2.

Urán, siedma planéta od Slnka, je od Zeme vzdialený 2,6 až 3,2 miliardy kilometrov, v závislosti od polohy oboch planét. Tento ľadový obor je štyrikrát širší ako Zem a okrem prstencov ho obklopuje aj 27 malých mesiacov. Od ostatných planét Slnečnej sústavy sa Urán líši jedinečnou rotáciou; otáča sa na bok a okolo našej hviezdy obieha ako kotúľajúca sa lopta. Preto sa na snímkach zdá, že je Urán obklopený svojimi prstencami ako stred terča.

Na snímke Webbovho ďalekohľadu je vidieť jasná oblasť pri póle obráteného k Slnku – polárna čiapočka. Na okraji tohto bieleho kruhu je možné vidieť jasný oblak, druhý jasný bod leží naľavo, na pomyselnom okraji planéty. Podľa NASA oblaky pravdepodobne súvisia s búrkovou činnosťou.

Webbov teleskop vlani v septembri tiež zaznamenal jednu z najjasnejších snímok prstencov okolo iného plynného obra, Neptúnu.

Teleskop Jamesa Webba pozoruje vesmír zo vzdialenosti 1,5 milióna kilometrov od Zeme od vlaňajšieho januára. Zariadenie, doteraz najvýkonnejšie svojho druhu, v hodnote desiatich miliárd dolárov je projektom NASA, Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a kanadskej vesmírnej agentúry CSA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #urán #planéta #James Webb telescope #vesmírny ďalekohľad