Globálna mapa Marsu ukazuje dávne riečne údolia aj majestátne sopky

Nekonečné červené pláne, rozložité vulkány, pozostatky dávnych riek a jazier i krátery po dopade meteoritov si možno do detailu prezrieť na novej mape, ktorú vytvorili odborníci zo Spojených arabských emirátov (SAE).

02.05.2023 06:00
marsxxx Foto:
debata

Mapa sa skladá z viac ako 3000 snímok, ktoré urobili prístroje sondy Amal (Nádeje), píše denník The New York Times.

„Sú to všetko prirodzené farby Marsu,“ uvádza k mape vedecký výskumník Dimitra Atri z New York University v Abú Zabí.

Foto: NYU Abu Dhabi
mars

Snímky poslala späť na Zem sonda Amal, ktorá odštartovala z japonského kozmodrómu v roku 2020 a posledné dva roky obieha okolo červenej planéty. Jej hlavnou úlohou je študovať atmosféru Marsu, okrem ďalších prístrojov je však vybavená aj kamerou. Kvalita prvých snímok, ktoré Amal poslala, Atriho „úplne ohromila“. „Takto som Mars ešte nevidel,“ povedal vedec k snímke, na ktorej bola podľa neho celá polovica planéty.

japonska sonda Čítajte aj Pokus o prvé komerčné pristátie na Mesiaci podľa Tokia zrejme zlyhal

Mapy Marsu nie sú ničím novým. Americký podnikateľ Percival Lowell už v 90. rokoch 19. storočia pri pozorovaní červenej planéty zo svojho observatória v meste Flagstaff v Arizone načrtol to, čo považoval za umelé kanály vybudované marťanskou civilizáciou. Lowell v tom čase tiež pozoroval lúčovité štruktúry na Venuši – ale neskôr sa ukázalo, že najskôr len omylom pozoroval odraz zadnej časti vlastnej očnej buľvy.

V ére vesmírneho objavovania okolo Marsu preletelo množstvo sond, z ktorých niektoré planétu pozorovali aj z jej obežnej dráhy. Orbitálne americké sondy ako Mars Global Surveyor alebo Mars Reconnaissance Orbiter sa ale väčšinou sústredili skôr na detaily povrchu vrátane piesočných dún, strží a balvanov.

„Sú to úžasné, veľkolepé snímky. Ale nevidíte celú planétu naraz,“ uviedol Atri, podľa ktorého pri takýchto preletoch panovali rôznorodé svetelné podmienky, znemožňujúce podať ucelený obraz planéty.

srdce, pulz, EKG Čítajte aj Umelá inteligencia je pri hodnotení ultrazvuku srdca lepšia ako ľudia

Globálnu mapu Marsu vytvoril aj Hubbleov vesmírny ďalekohľad. Červená planéta je však aj vo svojej najbližšej vzdialenosti od nás 34 miliónov kilometrov, takže snímky z Hubbleovho ďalekohľadu nie sú dostatočne ostré. Sonda Amal sa pohybuje na eliptickej dráhe vo výške asi 20 000 až 43 000 kilometrov od povrchu Marsu, teda je podstatne vyššie ako sonda Mars Reconnaissance Orbiter, ale oveľa bližšie ako Hubble.

Celý proces vytvárania mapy trval niekoľko mesiacov, kedy vedci z jednotlivých snímok utvárali ucelenú a jednoliatu mapu. Atri spoločne s kolegami teraz pracuje na odbornom článku, v ktorom popíšu svoje metódy.

debata chyba
Viac na túto tému: #mars #mapa #vesmír meteorit #krátery