Čína plánuje Stračí most 2 - satelitný systém pre prieskum vesmíru

Čína plánuje vybudovať systém družíc, ktorý má od roku 2030 slúžiť ako komunikačný most pre misie na Mesiac a do ďalších častí vesmíru. Využívaný má byť tiež pre činnosť priamo na Zemi.

08.05.2023 06:00
debata

Pilotný projekt družicového systému má podporiť súčasný čínsky program prieskumu Mesiaca a výstavby medzinárodnej lunárnej výskumnej stanice (ILRS), povedal podľa štátnej agentúry Nová Čína šéf čínskeho programu prieskumu hlbokého vesmíru Wu Jen-chua.

Začiatok budovania siete satelitov nazvanej Čchüe-čchiao 2 (čiže Stračí most 2 – podľa mosta tvoreného strakami z čínskej báje) bol stanovený na rok 2024.

mozog Čítajte aj Vedci zlepšili zobrazovanie magnetickou rezonanciou. Skenovanie mozgu je tak 64 miliónov krát ostrejšie

Vypustená má byť družica na prenos komunikácie medzi odvrátenou stranou Mesiaca a Zemou, ktorá sa bude používať pre čínske bezposádkové lunárne misie plánované v tomto desaťročí.

Prvý prenosový satelit Čchüe-čchiao vyslala Čína na obežnú dráhu v roku 2018. Táto tzv. retranslačná družica mala slúžiť ako komunikačný most pre spojenie so sondou Čchang-e 4 na odvrátenej strane Mesiaca.

Čína tento rok plánuje začať misiu Čchang-e 6 (je pomenovaná po víle, ktorá podľa čínskej báje cestovala k Mesiacu), ktorej cieľom je získať vzorky horniny z odvrátenej strany našej prirodzenej družice.

marsxxx Čítajte aj Globálna mapa Marsu ukazuje dávne riečne údolia aj majestátne sopky

Na rok 2026 sa chystá misia Čchang-e 7, ktorá vykoná prieskum zdrojov v oblasti lunárneho južného pólu, kde sa uvažuje o vybudovaní dlhodobého ľudského obydlia. Po nej bude okolo roku 2028 nasledovať misia Čchang-e 8, kedy má byť zostavený základný model ILRS.

Cieľom Číny je dostať astronautov na Mesiac do roku 2030. Do roku 2040 má byť hotová základná časť satelitného systému, ktorý bude podporovať komunikačné služby, navigáciu a diaľkový prieskum pre pilotované misie na Mesiac a prieskum hlbokého kozmu, napríklad Marsu a Venuše.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmír #Zem #mesiac #družice #satelity