Astronómovia zachytili historicky najväčšiu vesmírnu explóziu

Medzinárodný tím vedcov zachytil najväčšiu vesmírnu explóziu v histórii skúmania vesmíru.

13.05.2023 14:39
vybuch Foto:
debata

Nepredstaviteľne veľký a jasný výbuch sa pôvodne javil ako nenápadný záblesk na nočnej oblohe, jeho plný rozsah odhalili až následné pozorovania. Explóziu zrejme vyvolal oblak plynu, ktorý pohltila čierna diera, píše s odkazom na štúdiu zverejnenú v odbornom časopise Monthly denník The Guardian.

Výbuch, ktorý je od Zeme vzdialený zhruba osem miliárd svetelných rokov, je desaťkrát jasnejší než akákoľvek známa supernova. Zatiaľ trvá tri roky.

„Explózia si počas jedného roka nikto nevšimol, až potom s tým, ako sa postupne stávala jasnejšou,“ uviedol vedúci pozorovania, astronóm Philip Wiseman zo Southamptonskej univerzity. „Odhadujeme, že ide o ohnivú guľu stokrát väčšiu ako Slnečná sústava, ktorá je asi dvojbiliónkrát jasnejšia ako naše Slnko,“ uviedol odborník, podľa ktorého sa pri výbuchu za tri roky uvoľnilo stokrát viac energie, než koľko Slnka uvoľní za desať miliárd rokov svojej existencie.

mozog, prvá pomoc, EKG, nemocnica, mozgová príhoda, myslenie, Čítajte aj V okamihu smrti sa v ľudskom mozgu dejú pozoruhodné veci, naznačil výskum

Explózia pod označením AT2021lwx podľa vedcov pochádza zo stretu obrovského oblaku plynu, možno tisíckrát väčšieho ako Slnko, s obrovskou čiernou dierou. Rozsah výbuchu je totiž mnohokrát väčší, než aký by bol pri supernove – hviezdnej explózii. Simulácia tiež naznačila, že nie je pravdepodobné, že by išlo o stret obrovskej čiernej diery a hviezdy.

AT2021lwx nie je aj napriek svojej nesmiernej rozľahlosti najjasnejším kozmickým fenoménom, aký ľudstvo kedy pozorovalo. Vlani astronómovia zaznamenali niekoľko minút trvajúci, ale zato jasnejší gama záblesk, ktorý označili ako GRB 221003A.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vedci #explózia