Kráľovstvu húb chutí rádioaktivita

Dlho sa predpokladalo, že huby existujú najmä preto, aby rozkladali hmotu na chemikálie, ktoré dokážu zužitkovať ďalšie organizmy. Vedci z Vysokej školy lekárskej Alberta Einsteina získali dôkaz, že huby majú aj iný, dosiaľ prehliadaný talent. Dokážu využiť rádioaktivitu ako zdroj energie na tvorbu obživy a podporu rastu.

31.05.2007 08:00
debata

„Kráľovstvo húb pozostáva z viac druhov ako kráľovstvo flóry či fauny, takže zistenie, že dokážu vytvárať živiny, a nielen ich rozkladať, znamená, že energetická bilancia Zeme by sa mala prepočítať. Môže ju ovplyvniť najmä množstvo radiácie, ktoré dokážu huby premeniť na biologickú energiu,“ uviedol mikrobiológ a imunológ Arturo Casadevall v štúdii, ktorú zverejnil časopis PLoS ONE.

Schopnosť húb živiť sa radiáciou môže byť užitočná aj pre ľudí. „Radiácie je vo vesmíre dosť, takže astronauti by sa mohli spoľahnúť na huby ako na nevyčerpateľný zdroj potraviny pri dlhých misiách vedených za kolonizáciou ďalších planét,“ myslí si Ekaterina Dadachová, hlavná autorka štúdie.

Huby, ktoré dokážu „jesť“ radiáciu, musia obsahovať melanín, pigment, ktorý sa nachádza v mnohých, ak nie vo väčšine, hubách. Dosiaľ bola biologická úloha melanínu v hubách záhadou. „Tak ako pigment chlorofyl premieňa slnečné svetlo na chemickú energiu, ktorá umožňuje rastlinám žiť a rásť, podľa nášho výskumu, melanín využíva inú časť elektromagnetického spektra,“ uviedla Dadachová.

Vedci s výskumom začali pred piatimi rokmi, keď sa Casadevall na internete dočítal, že robot vyslaný do stále vysoko rádioaktívneho Černobyľu sa z misie vrátil so vzorkami čiernych húb bohatých na melanín, ktoré rástli na stenách reaktora. „Zdalo sa mi to veľmi zaujímavé a diskutoval som s kolegami, či tieto huby využívajú rádioaktivitu ako zdroj energie,“ spomína Casadevall.

Na otestovanie tejto myšlienky vykonali vedci množstvo testov na troch geneticky odlišných hubách a štyroch meraniach rastu buniek. Zistili, že radiácia výrazne podporuje rast húb, ktoré obsahujú melanín. Huby vystavili päťstonásobne vyššej radiácii, ako je normálna, a zistili, že sa im začalo dariť. Prírastok húb merali ako počet nových kolónií a ich celkovú hmotnosť po usušení.

Vedci takisto vykonali fyzickochemické štúdie, v ktorých skúmali schopnosť melanínu zachytiť radiáciu. Zistili, že radiácia reaguje s melanínom a mení jeho elektrónovú štruktúru. To je zásadný krok na zachytenie radiácie a jej premenu na inú formu energie na získanie obživy. Casadevall k tomu poznamenal, že melanín z húb sa chemicky neodlišuje od melanínu v ľudskej pokožke. „Je to čistá špekulácia, no môže byť pravda, že melanín dodáva našim bunkám energiu. Samozrejme nie toľko, aby si človek vďaka tomu mohol zabehať po pláži, no môže jej byť dosť na otvorenie viečka na oku,“ povedal mikrobiológ.

debata chyba