Klimatické zmeny môžu spôsobiť vyhynutie tigrov v Sundarbans

Mangrovníkový les Sundarbans, ktorý je domovom približne desatiny celkovej populácie tigrov, môže v dôsledku klimatických zmien do konca 21. storočia zmiznúť pod hladinou mora.

21.01.2010 13:00
Tiger biely Foto:
Ilustračné foto
debata

Jedna z najväčších tigrích populácií na svete, ktorej domovom je pobrežný les Sundarbans na hraniciach Bangladéšu a Indie, môže do konca 21. storočia vyhynúť. Dôvodom je zvyšujúca sa hladina svetového oceánu, ktorý túto oblasť postupne zaplaví. Tvrdí to medzinárodný tím vedcov zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

Pobrežný mangrovníkový les Sundarbans v delte rieky Gangy je najväčším súvislým lesom tohto druhu na svete a je domovom približne 250 až 400 tigrov pásavých bengálskych (Panthera tigris tigris), čo predstavuje približne desať percent celkovej tigrej populácie. Okrem týchto najväčších mačkovitých šeliem tu taktiež žije ďalších 45 druhov cicavcov, 300 druhov vtákov, viac ako 50 druhov plazov a 120 komerčne lovených druhov rýb. Vedci na základe údajov organizácie Intergovernmental Panel on Climate Change z roku 2007 vypočítali, že do roku 2070 sa hladina oceánu v porovnaní s rokom 2000 zdvihne o 28 centimetrov. To by znamenalo, že územie, na ktorom v súčasnosti tigre v lese Sundarbans žijú, by sa zmenšilo o 96 percent. Na takomto území by dokázalo prežiť menej než dvadsať dospelých jedincov.

Okrem klimatických zmien sú pre tigre hrozbou taktiež pytliaci, ktorí ich lovia pre ich využitie v tradičnej čínskej medicíne. Za poslednú dekádu sa zmenšil celkový areál výskytu tigrov o 40 percent, pričom v súčasnosti žije tento druh už iba na siedmich percentách územia svojho pôvodného výskytu.

debata chyba