Za 10 rokov objavili viac ako 5000 druhov organizmov

Vyplýva to z predbežnej správy vedcov z medzinárodného projektu Census of Marine Life, ktorý je zameraný na ochranu morských biotopov.

21.02.2010 12:23
krab, kiwaidae Foto:
Nový druh kraba čeľade Kiwaidae sa vyskytuje v okolí Veľkonočného ostrova.
debata

Vedci zapojení do projektu Census of Marine Life na výročnom stretnutí organizácie American Association for the Advancement of Science v americkom San Diegu oznámili, že sa im počas desiatich rokov fungovania tohto projektu podarilo objaviť viac ako 5000 nových druhov morských organizmov. Kompletný zoznam novoobjavených druhov predstavia v októbri v Londýne.

Hlavnou úlohou projektu, ktorého sa zúčastnilo viac ako 2000 vedcov z 80 krajín sveta, je poskytovať vedecké analýzy na vytvorenie globálnych pravidiel ochrany morských biotopov. Medzi novoobjavenými druhmi je napríklad aj krab Kiwa hirsuta, ktorý dostal svoje rodové pomenovanie pre svoj chlpatý vzhľad. Tento druh, ktorý sa vyskytuje v okolí Veľkonočného ostrova, je natoľko odlišný od ostatných krabov, že vedci preňho museli vytvoriť vlastnú čeľaď Kiwaidae. Ďalším zaujímavým objavom je hubka, ktorú našli v roku 1999 pri súostroví Florida Keys. Zaujímavá je tým, že produkuje chemickú látku s protirakovinovými vlastnosťami, ktorú už v súčasnosti testujú ako potenciálny liek na toto ochorenie.

debata chyba