Pozostatky neznámeho hominida patria možno novému druhu

Vyplýva to z výsledkov analýzy mitochondriálnej DNA, ktorá sa líši od DNA moderných ľudí a neandertálcov.

27.03.2010 07:00
Homo floresiensis Foto:
Vedci nevylučujú možnosť, že neznámy hominid mohol byť príbuzným Homo floresiensis (obrázok vľavo).
debata

Medzinárodný tím vedcov vedený Johannesom Krausem z Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie v Lipsku analýzou mitochondriálnej DNA z fosílie prsta, ktorý v roku 2008 našli v jaskyni Denisova v ruskom pohorí Altaj, zistil, že kosť pravdepodobne patrí doteraz neznámemu hominidovi. Ten žil v oblasti strednej Ázie v období pred 48-tisíc až 30-tisíc rokmi, pričom v tom istom čase sa na danom území vyskytovali aj predkovia moderných ľudí (Homo sapiens) a neandertálci (Homo neanderthalensis). Vedci preto nevylučujú, že môže ísť aj o úplne nový, samostatný druh človeka.

Z kostry hominida, ktorú nazvali Žena X, sa zachovali iba úlomky malíčka ruky a niekoľko zubov. V nich sa však vďaka chladnému podnebiu zachovali zvyšky mitochondriálnej DNA, ktoré mohli vedci analyzovať. Po porovnaní s DNA vzorkami moderných ľudí a neandertálcov zistili, že tento neznámy hominid sa od spoločného predka moderného človeka a neandertálca vývojovo oddelil už pred približne miliónom rokov. Z toho dôvodu nemohol byť jeho priamym predchodcom Homo erectus, ktorý sa z Afriky do Ázie dostal pred približne 1,9 miliónmi rokov. Žena X taktiež nemohla byť príslušníčkou druhu, ktorého predchodcom by bol Homo heidelbergensis, ktorý žil pred približne 650-tisíc rokmi.

Vedci však nevylučujú možnosť, že neznámy hominid mohol byť príbuzným Homo floresiensis, ktorý žil na indonézskom ostrove Flores ešte pred 12-tisíc rokmi. Z fosílií tohto druhu sa však zatiaľ nepodarilo získať vzorky DNA, a preto sa táto teória v súčasnosti nedá potvrdiť.

Okrem kostí neznámeho hominida sa v jaskyni Denisova našli aj kosti mamutov, kamenné nástroje a ozdobné predmety vrátane náhrdelníka. Vedci však nevedia s presnosťou určiť, či praveké predmety patrili príslušníkom neznámeho hominida, alebo ide o predmety predkov moderných ľudí.

debata chyba