Výstava dinosaurov upozorňuje: človek nemusí byť pánom tvorstva večne

Nová výstava cicavcov a dinosaurov v Paríži sa zaoberá ich vzájomným vzťahom, vzostupom aj pádom. Vyvoláva otázky o tom, aký má ľudstvo vplyv na Zem a či ľudský rod má šancu sa na planéte udržať.

26.04.2010 11:35
Dinosaurus, výstava Foto:
V parížskom Národnom prírodovedeckom múzeu inštalujú výstavu o dinosauroch.
debata

Od zániku dinosaurov uplynulo 65 miliónov rokov. Cicavce sa objavili pred 220 miliónmi rokov, keď dinosaury stále Zem obývali. Najstaršie z nich boli velikosti dnešných hlodavcov. Ich veľkosť ale spôsobuje odborníkom niekedy problémy.

Christian De Muizon, riaditeľ oddelenia prírodnej histórie hovorí: „Väčšina cicavcov, ktoré objavíme, má malé zuby alebo na okraji papule čeľuste. Niekedy musíme premyť aj filter s usadeninami len kvôli tomu, aby sme našli jeden zub. Sú totiž extrémne zriedkavé.“

Jeden z najvzácnejších objavov je 64 miliónov rokov stará lebka cicavca. Od tejto doby sa jeho podoba vyvíjala. Nie však tak rýchlo, ako je tomu dnes.

„Súčasná druhová rozmanitosť sa odohráva oveľa rýchlejšie predovšetkým kvôli ľuďom. Ľudské bytosti sú majstri sveta v premieňaní,“ vysvetľuje kurátorka výstavy Anne-Camille Bouilliéová.

Odborníci sa snažia výstavou naznačiť, že aj keď je človek pánom tvorstva, nemusí tento stav trvať večne. Výstava skúma, ktoré druhy čakajú na svoju príležitosť. Jednou z teórií sú vtáky, ktoré sú považované za jediných vzdialených príbuzných dinosaurov.

debata chyba