Veľryba vytvorila rekord, preplávala štvrť Zeme

Počas svojej rekordnej plavby samica vráskavca dlhoplutvého preplávala cez štvrť planéty, keďže prekonala vzdialenosť nie menej ako desaťtisíc kilometrov.

14.10.2010 11:21
veľryba Foto:
Vráskavce dlhoplutvé migrujú oceánmi za potravou a párením. Vedci našli rekordérku, ktorá takto preplávala okolo desaťtisíc kilometrov.
debata

Táto migračná trasa je najdlhšou spomedzi všetkých cicavcov. Samica vráskavca preplávala vzdialenosť dvojnásobne dlhšiu, ako je typická pre tento druh veľrýb, informovali vedci z College of Atlantic z USA v žurnále Biology Letters.

Samicu vráskavca spozorovali a odfotografovali dvakrát. Prvý raz pri juhovýchodnom pobreží Brazílie a neskôr pri pobreží Madagaskaru. Najkratšia možná vzdialenosť po mori medzi týmito dvomi lokalitami je 9 800 kilometrov. Veľrybu spoznali podľa tvaru jej chvosta, pretože každý vráskavec dlhoplutvý má na ňom iné značky. Peter Stevick, ktorý výskum viedol, si myslí, že samica túto vzdialenosť prekonala počas dvoch samostatných migračných plavieb.

„Ak by som si mohol tipnúť, tak podľa mňa sa veľryba vydala za potravou do Antarktídy a stade si to namierila na sever do Indického oceána k Madagaskaru,“ uviedol Stevick pre BBC Earth News. Tím vedcov okolo Stevicka pracuje na dlhodobom projekte. Hľadajú vráskavce a fotia ich chvostové plutvy, na základe čoho chcú vytvoriť komplexnú mapu migrácie týchto morských cicavcov.

„Takáto dlhá migračná trasa medzi dvoma lokalitami, kde sa tieto veľryby pária, je veľmi vzácna. A skutočnosť, že túto migráciu uskutočnila samica, je ešte nezvyčajnejšia. Je to však dôkaz, že tieto morské cicavce sú veľmi prispôsobivé,“ uviedol Stevick.

debata chyba