Záchranári prevezú päť veľrýb do stanice v Key Largu

Päť z 21 veľrýb, ktoré minulý týždeň uviazli na plytčine pri pobreží Floridy, prevezú odborníci počas nasledujúcich piatich dní do záchrannej stanice v Key Largu, aby sa zotavili.

11.05.2011 10:14
veľryba Foto:
Ilustračné foto
debata

Dve veľryby sa záchranárom podarilo dostať do mora, ďalších 14 zahynulo.

„Na stanici môžu dostať lepšiu potravu a lepšiu starostlivosť,“ povedala hovorkyňa amerického Národného úradu pre oceány a ovzdušie (NOAA) Karrie Carnesová. Veľryby uviazli vo štvrtok na troch oddelených miestach v plytkých vodách Mexického zálivu na pobreží ostrovčeka Cudjoe Key.

Napriek nepretržitému úsiliu záchranárov a dobrovoľníkov z nich 14 zahynulo. Dve najzdravšie dostali v sobotu čipy, aby bolo možné sledovať ich pohyb cez satelit. V nedeľu boli obe veľryby stále spolu a mierili na Floridské úžiny severovýchodne do Golfského prúdu.

Zvyšných päť zvierat zostáva v plávajúcich ochranných klietkach, kde sa o nich 24 hodín denne starajú štyria veterinári a asi 500 školených dobrovoľníkov. „Máme šťastie, že je dobré počasie a nezastihol nás nijaký studený front alebo búrka,“ dodala Carnesová. Zatiaľ podľa nej nie je jasné, ako dlho budú potrebovať starostlivosť, kým ich budú môcť vypustiť do voľného mora.

V tejto oblasti naposledy veľryby hromadne uviazli v apríli 2003, keď sa asi 28 týchto sedemmetrových cicavcov dostalo na plytčinu severne od ostrova Big Pine Key. Väčšina z nich zahynula počas prvých 24 hodín. O zvyšných päť sa dobrovoľníci starali dňom aj nocou niekoľko mesiacov až sa ich podarilo dostať do otvoreného oceánu. Odborníci zatiaľ nevedia, čo hromadné uviaznutia môže spôsobovať. Medzi faktory, o ktorých sa zmieňujú najčastejšie, patria ochorenia, zranenia, škodlivé riasy či dezorientácia spôsobená ľudskými vynálezmi, ako sú sonary.

debata chyba