Tyranosaury boli mohutnejšie, ako sa dosiaľ predpokladalo

Tyranosaurus rex rástol rýchlejšie a vážil viac ako sa doteraz predpokladalo. Vedci pomocou trojrozmerného laserového skenovania a počítačovým modelovaním "odvážili" päť fosílií T-rexov vrátane Sue z Fieldovho múzea v Chicagu, ktorej kostra je najlepšie zachovaná.

14.10.2011 12:00
dinosaurus, Tyranosaurus rex Foto:
Tyrannosaury boli relatívne vzácny druh, pretože potrebovali rozsiahle teritórium.
debata

Podľa ich výpočtov Sue, ktorá behala po pláňach Severnej Ameriky pred 67 miliónmi rokov, musela vážiť aspoň deväť ton. Teda o tridsať percent viac ako bol pôvodný odhad.

Zaujímavé je, že najmenší a najmladší tyranosaurus, ktorého merali, vážil menej, ako sa predtým uvádzalo. Z toho vyplýva, že T-rex musel vo veku 10 až 15 rokov rásť až dvojnásobne rýchlejšie, ako sa uvádzalo v štúdii zverejnenej pred piatimi rokmi.

„V tínedžerských rokoch mohol tyranosaurus pribrať každý deň aj päť kilogramov,“ hovorí John Hutchinson z Royal Veterinary College v Londýne. „Len si skúste predstaviť, ako veľa mäsa to bolo. Mladý tyranosaurus musel každý deň zjesť niekoľko menších dinosaurov.“ Predpokladá sa, že častou obeťou mäsožravých predátorov bol hadrosaurus, ktorý žil v rovnakom období.

Obrovský apetít znamená, že tyrannosaury museli mať rozľahlé teritórium, a teda nebolo ich veľmi veľa. Takisto museli mať rýchly metabolizmus, čo podporuje teóriu, že tyrannosaury boli teplokrvné. Vzhľadom na vyššiu hmotnosť T-rex zrejme nebol extra agilný a rýchly. V krátkom šprinte dokázal vyvinúť rýchlosť maximálne 40 kilometrov za hodinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba