Českí vedci zvažujú vypustenie antilop Derbyho do prírody Senegalu

Pytliactvo a ničenie pôvodného prostredia sú hlavné hrozby pre prežitie antilop Derbyho v západnej Afrike. Zhodli sa na tom odborníci a diplomati z ôsmich krajín na sympóziu, ktoré organizujú českí vedci v senegalskom letovisku Saly.

04.02.2013 13:00
antilopa, antilopa Derbyho Foto:
Českí vedci sa záchrane ohrozených antilop v Senegale venujú od roku 2000.
debata

Populácia antilop, ktoré v prírode vymierajú, sa za uplynulý rok v riadenom chove v rezerváciách rozrástla o ďalších 16 mláďat. Vedci teraz zvažujú vypustenie zvierat späť do prírody.

Trojdňové sympózium usporiadali členovia združenia Derbianus CSAW, ktorí pri Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe vedú v Senegale program na záchranu ohrozených antilop. Okrem špecialistov z univerzít či zoologických záhrad sa na ňom zúčastnili aj delegáti z Mali a Guiney, kde by antilopa Derbyho mohla stále prežívať.

„Je úplne zrejmé, že tento živočích je veľmi blízko vymretia. Snažíme sa vymyslieť stratégiu, ako tento trend zastaviť,“ povedal predseda David Mallon z Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN). Medzi najväčšie hrozby pre zmenšujúcu sa divokú populáciu antilop patrí podľa odborníkov aj problematické presadzovanie ochrany prírody nielen v útočisku antilop, národnom parku Niokolo Koba, ale v afrických podmienkach všeobecne. Nutný je aj ďalší výskum ekológie antilop. „Pre nás to znamená napríklad aj zvážiť vypustenie odchovaných zvierat do prírody a ich ďalšie sledovanie pomocou vysielačiek,“ povedala predsedníčka združenia Derbianus Karolína Brandlová.

Riaditeľstvo národných parkov Senegalu (DPN) zvažuje variant vybudovania chovných oblastí priamo na území parku Niokolo Koba. „Práve tam by bolo možné umiestniť zvieratá chované v rezerváciách,“ povedal riaditeľ DPN Souleye Ndiaye. Postup chce po sympóziu prerokovať s majiteľmi rezervácie a českým tímom.

Podľa českej veľvyslankyne v Maroku Michaely Froňkovej Senegal vníma české aktivity pozitívne vďaka dlhodobej koncepcii. Uskutočnenie ďalších konkrétnych krokov si však vyžiada veľa trpezlivosti To isté podľa nej platí aj pre prípadný vývoz antilop do zoologických záhrad. Západný poddruh antilopy Derbyho sa doteraz do žiadnej zahraničnej zoo nedostal.

Českí vedci sa záchrane ohrozených antilop v Senegale venujú od roku 2000. Stádo zložené z jedného samca a piatich samíc, odchytených v národnom parku Niokolo Koba, sa do dnešného dňa rozrástlo do počtu 96 zvierat chovaných v ohradených rezerváciách na západe Senegalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba