Americké netopiere kántri európska huba

Od roku 2006 záhadná choroba likviduje celé kolónie netopierov po celej Severnej Amerike. Dosiaľ jej podľahlo okolo sedem miliónov ,,lietajúcich myší", čo z tzv. syndrómu bieleho nosa robí najväčšieho zabijaka živočíšnych druhov v nedávnej histórii. Po šiestich rokoch tápania sa však konečne podarilo zistiť, odkiaľ sa ochorenie do Ameriky rozšírilo. Podľa všetkého ho tam dovliekol nič netušiaci turista z Európy.

12.04.2012 10:50
Netopier Foto:
Netopier druhu Myotis lucifugus so syndrómom bieleho nosa. Zdravý jedinec skonzumuje každú noc až osem gramov hmyzu, preto je dôležitý pre zachovanie rovnováhy ekosystémov.
debata (1)

Výskum však zatiaľ nedospel tak ďaleko, aby dal jednoznačnú odpoveď, z ktorej krajiny či dokonca jaskyne ochorenie pochádza.

Hubové ochorenie sa najprv objavilo v štáte New York, no postupne sa rozšírilo do ďalších šestnástich štátov USA a štyroch kanadských provincií. Syndróm bieleho nosa útočí, keď netopiere v zime hibernujú. Nakazené netopiere majú okolo nosa biele plesňové chumáčiky a na blanách krídel škvrny. Kanadskí výskumníci z Univerzity vo Winnipegu konečne zistili, odkiaľ ochorenie pochádza a ako netopiere zabíja. Podľa ich zistení publikovaných v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied, huba jednoducho nedovolí netopierom spať.

,,Huba akýmsi spôsobom netopiere zahrieva a príliš často ich budí z hibernácie," povedal hlavný autor štúdie Craig Willis. Prebudené netopiere následne míňajú počas chladných dní priveľa energie, ich tukové zásoby sa rýchlo vyčerpajú a netopiere prakticky umierajú od hladu.

Podľa vedcov najpravdepodob­nejším zdrojom ochorenia netopiera je človek. Huba s priliehavým pomenovaním Geomyces destructans však z akéhosi dôvodu európske netopiere nezabíja, no pre americké je smrteľná. Výskumníci dodávajú, že toto hubové ochorenie nie je pre ľudí nebezpečné. Nepriamo, z ekologického hľadiska, však pre ľudí hrozbu predstavuje.

Aj keď mnohým sa netopiere protivia a majú z nich strach, sú veľmi dôležitým článkom potravinového reťazca. Jeden netopier za rok zožerie približne tisíc kusov hmyzu. Po vymretí lietajúceho predátora má hmyz tendenciu premnožiť sa a americkí farmári momentálne odhadujú ročné škody vyplývajúce zo straty netopierov na 3,6 miliardy dolárov.

Kanadskí a americkí výskumníci napriek odhaleniu pôvodu syndrómu bieleho nosa nemajú veľký dôvod na radosť. Stále nevedia, prečo alebo ako sa dokážu európske netopiere ochoreniu ubrániť a tak ani nevedia, ako zabrániť jeho ďalšiemu šíreniu. Momentálne sa syndróm objavuje od kanadskej Manitoby až po južanský štát Alabamu a ako mor sa šíri do ďalších oblastí.

1 debata chyba