Delfíny v prírode na seba pískajú menom

Vo voľnej prírode žijúce delfíny skákavé (tursiops truncatus) používajú na identifikáciu unikátne hvízdanie, na ktoré odpovedajú, keď na ne niekto z ich okolia zapíska menom.

26.07.2013 12:00
Delfíny Foto:
Ilustračná fotografia
debata (1)

Vedci to zistili v novej štúdii uskutočnenej na skupine 200 delfínov pri východnom pobreží Škótska. Ako napísala agentúra AFP, zistenie vedcov tak delfíny pasovalo do pozície jediných cicavcov okrem človeka, ktoré používajú mená ostatných, aby upútali ich pozornosť.

„Je to prvý dôkaz, ktorý naozaj máme o pomenovaní a označovaní vo zvieracom svete,“ povedala hlavná autorka štúdie Stephanie Kingová z katedry biológie na škótskej univerzite St. Andrews. „Vynárajú sa tu isté dosť zaujímavé paralely medzi ľudskou a delfíňou komunikáciou, o ktorej ľudia predpokladali, že existuje, ale až doteraz nebola experimentálne dokázaná,“ dodala v rozhovore pre AFP.

Vedci už dávnejšie zistili, že si každý delfín vytvára počas prvých mesiacov života svoje vlastné typické pískanie. Potom trávi veľa času tým, že pláva po okolí a svoje „meno“ oznamuje. Toto typické označovacie hvízdanie jednotlivých delfínov tvorí zhruba polovicu zvukov vydávaných voľne žijúcimi delfínmi, dodala Kingová. So spoluautorom štúdie Vincentom Janikom sa však zaujímali o to, čo sa stane, keď delfín začuje niekoho iného hvízdať jeho meno. Preto nahrali zvuky skupiny delfínov, a potom im ich postupne po jednotlivých hvízdaniach opäť prehrávali.

„Zaujímavé bolo, že delfíny reagovali len v prípade, že počuli svoje hvízdanie,“ uviedla Kingová, ktorej štúdia vyšla v americkom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. „Potom sa veľmi rýchlo ozvali a niekedy aj opakovane; rovnakým spôsobom na žiadne iné hvízdanie nereagovali,“ povedala. Vzhľadom na to, že zhruba polovicu pískania týchto cicavcov tvorí opakovanie ich vlastného mena, ďalšou veľkou úlohou bude zistiť, o čom hovorí vo zvyšku vydávaných zvukov", uviedla Kingová. „Zatiaľ nevieme, na čo sa využíva zvyšná polovica komunikácie,“ dodala. „A to bude ďalší krok vo výskume delfínieho dorozumievania.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba