Bociany už odlietajú do Afriky

Bociany biele na Slovensku v týchto dňoch opúšťajú svoje hniezdiská a vydávajú sa na cestu do afrických zimovísk.

21.08.2013 14:00
Bociany biele Foto:
Sledovanie bocianov na internete sa stalo hitom. Tento rok bohužiaľ niektoré jedince nezvládli nástrahy prírody.
debata (1)

Bociany biele sa sťahujú buď v menších skupinách, alebo sa pred odletom združujú do veľkých kŕdľov, v ktorých môže byť aj 100 jedincov.

Jeden takýto kŕdeľ, v ktorom bolo približne 70 bocianov bielych, sa pred pár dňami postaral o nevšedné predstavenie v obci Vitanová na Orave. Niekoľko desiatok tiahnucich bocianov začalo v podvečer krúžiť nad dedinou a postupne zosadali na komíny a strechy budov. Ráno celý kŕdeľ bocianov vzlietol a pokračoval v ceste.

Prekonať náročnú migráciu vo veľkom kŕdli má podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka svoje výhody. Ide nielen o jednoduchšie prekonanie odporu vzduchu, ale aj o pocit bezpečia a skupinovú ochranu pred predátormi. Niektoré správanie majú bociany za roky evolúcie v sebe hlboko zakódované. Dôležitú úlohu počas ťahu zohrávajú aj skúsenosti starších bocianov. Vďaka nim môžu počas migrácie ostatné bociany naplno využiť vzdušné prúdy, nájsť zdroje potravy, miesta pre oddych alebo sa vyhnúť nebezpečným miestam a zlému počasiu.

V súvislosti s odletom bocianov bielych do afrických zimovísk Správa TANAP-u ukončila on-line sledovanie bocianieho hniezda. Tohtoročný živý prenos z hniezda bocianov bol dramatický.

Hniezdo, ktoré ochranári monitorovali už minulý rok, zostalo opustené. Do hniezda nepriletela partnerka a novú bocian neprijal. Ochranári preto presunuli kameru pred iné bocianie hniezdo v Partizánskej Ľupči. Aj tu sa príroda postarala o dramatické chvíle. Studená a daždivá jar zapríčinila veľa úhynov vtáctva. Stalo sa to aj v prípade sledovaného bocianieho hniezda. Hoci sa z vajec vyliahlo sedem mláďat, drsné podmienky prežili len dve. Jeden z týchto mladých bocianov mal ešte problém s pravým krídlom, čo pravdepodobne súviselo so zlou výživou. Neskôr sa krídlo zocelilo a mladé bociany sa vydali na prvé lety do okolia.

Mladé bociany sa začínajú učiť lietať v termickom prúdení, aby mohli koncom augusta zvládnuť cestu do Egypta k južnému Nílu. Bocian s poškodeným krídlom však pravdepodobne nezvládol nástrahy prírody. Na poliach v okolí Partizánskej Ľupče našli ochranári mladého bociana, ktorý je s veľkou pravdepodobnosťou z monitorovaného hniezda.

Podľa Pavla Majka je mortalita pri mladých bocianoch vysoká. Ďalšie nebezpečenstvá čakajú na bociany počas náročnej cesty do zimovísk v Afrike a pri jarnom prílete na hniezdiská. Správa Tatranského národného parku pripravuje podľa Majka aj na budúci rok prenosy z bocianieho hniezda. Sledovanie života bocianej rodinky sa stalo jedným z najúspešnejších projektov ochranárov. Vlani si priame prenosy pozreli na stránkach Správy TANAP-u viac ako štyri milióny návštevníkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #bociany