V Indonézii chcú vyrúbať domov orangutanov

V Indonézii bude čoskoro vyrúbaný panenský les veľký ako Cyprus, v ktorom sa skrýva niekoľko z posledných voľne žijúcich orangutanov. A to napriek tomu, že Jakarta nedávno obnovila moratórium na klčovanie lesov.

26.08.2013 10:11
orangutan, les, prales, Sumatra, Jáva Foto:
Orangutany sumatrianske patria ku kriticky ohrozeným druhom, ktorých populácia klesá pre ťažbu dreva a pytliactvo.
debata (2)

Kraj je to taký krásny, až to vyráža dych. Hustá džungľa lemovaná rašeliniskami sa rozkladá až k vrcholkom hôr v oblakoch. Medzi spevom exotického vtáctva počuť zurčanie vodopádov. Je to jeden z posledných panenských lesov, ešte nedotknutý ľudskou rukou, kde žijú zvieratá patriace k najviac ohrozeným druhom na svete. Región leží v provincii Aceh na ostrove Sumatra a je tu asi 5 800 z 6 600 o­rangutanov, žijúcich ešte vo voľnej prírode.

Práve tu chcú úrady vyrúbať okolo jedného milióna hektárov lesa, aby tu mohli byť založené bane a vysadené palmové plantáže na výrobu oleja. To vyvoláva pobúrenie ekológov.

„Tento projekt je vážnou hrozbou pre druhy žijúce v lese, obzvlášť orangutany, tigre a slony,“ varuje Ian Singleton z Programu na ochranu orangutanov na Sumatre.

Ústredná vláda v Jakarte už oznámila, že tento projekt čoskoro schváli a ubezpečila, že neodporuje moratóriu na výrub lesa, ktoré bolo vyhlásené v máji 2011 a ktoré vláda nedávno predĺžila až do roku 2015. Projekt v Acehu sa týka obnovy oprávnení na ťažbu vydaných pred moratóriom, nejde o vydávanie nových licencií, ubezpečil úrad lesov provincie Aceh.

„Spoločnosti a miestne vlády vymýšľajú najrôznejšie spôsoby, ako moratórium obísť,“ zdôrazňuje Zenza Suhadi z medzinárodnej siete ekologických organizácií Priatelia Zeme. Riaditeľ úradu lesov provincie Aceh Husain Syamaun ubezpečuje, že ide len o 200-tisíc hektárov lesa, nie o milión, ako hovoria ekológovia.

Aj keby však les nebol celý vyrúbaný, blízke susedstvo baní a plantáží s olejnou palmou nevyhnutne povedie k výstavbe ciest, ktoré pretnú džungľu a ohrozia tak jej faunu. Zvieratá totiž na svoje prežitie potrebujú rozsiahle a nenarušené plochy, zdôrazňuje Singleton a ukazuje na mladého orangutana, ktorý elegantne skáče z vetvy na vetvu v útulku, ktorý vybudovali ochrancovia veľkých opíc v Sibolangite na severe Sumatry.

Gokong Puntung, ako orangutana pomenovali na počesť čínskeho boha opíc, žil v oficiálne chránenej džungli, ale rovnako ako mnoho iných zvierat tu trpel hlukom z píl. Robotníci našli mladého opičiaka pritlačeného k matke na jedinom strome, ktorý po výrube zostal. Ako to často v takýchto prípadoch býva, zlákala ich možnosť privyrobiť si trochu peňazí. Matku zabili, pretože to bol jediný spôsob, ako ju oddeliť od jej dieťaťa. Mladého orangutana sa zmocnili a predali ho za desať dolárov robotníkovi na plantáži s palmou olejnou.

Nakoniec Gokonga vo februári zachránilo centrum vedené Singletonom. Ak budú vyrúbané ďalšie časti lesa a v džungli postavené cesty, bude takýchto prípadov pribúdať, obáva sa ekológ. „Experti uvádzajú, že k životaschopnej populácii je potrebných aspoň 250 až 500 orangutanov. Tu máme asi len šesť populácií a zakaždým, keď sa stavajú cesty, je niektorá populácia násilne rozdelená na dve časti,“ upozorňuje Ian Singleton.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Stromy #výrub #Organgutan #indonézia #Jakarta #prales