Topiaci sa sneh odhalil zachovanú pravekú blúzu

Topiaci sa sneh v horách severného Nórska odhalil zachovanú teplú blúzu zo železnej doby aj praveké šípy a úlomky kostí staré 6-tisíc rokov, teda z mladšej kamennej doby.

31.08.2013 08:00
debata (4)

Sneh v nórskych horách sa rýchlo topí pre klimatické zmeny, a tým odhaľuje neobyčajne zachované praveké predmety. Asi najpozoruhodnejší objav vydal ľadovec Lendbreen. Ide o halenu z obdobia medzi 230 a 390 rokmi pred naším letopočtom a predstavuje jednu z mála tuník, ktoré sa z tohto obdobia zachovali. Je zjavné, že bola často nosená a dokonca sú na nej dve záplaty. Ušitá bola z dvoch rôznych látok z vlny jahňaťa alebo dospelej ovce.

„Tunika z Lendbreenu umožňuje prvý pohľad na to, aké teplé oblečenie používali lovci, keď sa pohybovali po zamrznutých oblastiach Škandinávie v honbe za vysokou zverou. Nemá žiadne gombíky ani spony, jednoducho sa preťahovala cez hlavu ako sveter,“ opísala nález Marianne Vedelerová z univerzity v Osle. Záplaty podľa nej ukazujú, že lovec, ktorý blúzu v snehu zanechal, možno nebol jej prvým majiteľom.

„Nový nález má veľký význam pre odevný a textilný priemysel a pre reflexiu vzájomného ovplyvňovania medzi severnou Európou a románskym svetom,“ povedala Vedelerová.

Šípy a úlomky kostí, ktoré vydali niekdajšie oblasti večného snehu a ľadu, sú oveľa staršie. Podľa Martina Callanana z Nórskej univerzity prírodných vied a technológie sú to tiež unikátne nálezy. Šípy z mladšej kamennej doby sú kratšie ako staršie šípy zo strednej kamennej doby objavené v Európe. Možným dôvodom je vysoká hmotnosť bridlicových hrotov severských šípov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #bunda #snech