Ľadovú dobu spôsobil asteroid

Pred 12 900 rokmi došlo k náhlej klimatickej zmene, ktorá odštartovala 1 300 rokov trvajúcu ľadovú dobu. Počas nej vyhynula americká megafauna a tento zvrat mal určujúci vplyv aj na život ľudí, ktorí sa už viac nemohli spoliehať na lov veľkých zvierat, ako boli mastodonty.

03.09.2013 10:00
doba ľadová, megafauna, mastodont, ťava Foto:
Pred začiatkom ľadovej doby patrila Severná Amerika megafaune - mastodontom a ťavám.
debata (2)

Existuje viacero hypotéz, prečo k tejto zmene došlo. Podľa jednej došlo k vypnutiu teplých morských prúdov. Čoraz častejšie sa však hovorí o tom, že náhle ochladenie nastalo po zrážke Zeme s mimozemským telesom. Túto teóriu podporuje aj najnovší výskum amerických vedcov z Portsmouth University, publikovaný v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied.

Podľa nich k zrážke došlo na začiatku obdobia mladšieho dryasu. Nastala dramatická klimatická zmena, výrazne sa ochladilo a ubudlo aj zrážok. V Severnej Amerike to znamenalo koniec pre veľké zvieratá ako mastodonty, ťavy, megatheriá či tigre šablozubé. V dôsledku toho ľudia patriaci ku kultúre Clovis odložili kopije a začali sa živiť korienkami, lesnými plodmi a menšími cicavcami. „Mladší dryas mal výrazný vplyv na ľudskú históriu,“ uviedol spoluautor štúdie Mukul Sharma.

„Zmeny prostredia zrejme prinútili Natufiánov na Blízkom východe usadiť sa a položiť základy poľnohospodárstva.“ Vedci majú veľa dôkazov, že k prudkému ochladeniu došlo, no zatiaľ sa nezhodujú v tom, čo ho spôsobilo. Sharma tvrdí, že má dôkazy podporujúce teóriu o zrážke s asteroidom.

Vo svojej štúdii sa zameral na sferuly, teda malé guľôčky zachované v roztavených a následne ochladených skalách. Podľa neho sa sferuly vytvorili po náraze kométy alebo meteoru na zemský povrch. Vrstvy so sferulami sa podarilo nájsť v Pennsylvánii a New Jersey a sú datované práve do obdobia začiatku mladšieho dryasu, teda zhruba spred 13-tisíc rokov.

Sharma tvrdí, že vesmírne teleso alebo viacero telies dopadlo na Zem v oblasti Quebecu. „Zúžili sme oblasť hľadania dopadu na tento región, no kráter sme zatiaľ nenašli. V Quebecu síce je veľký štvorkilometrový kráter Corossal, no podľa nášho výskumu nemohol byť zdrojom skál, ktoré sme našli v Pennsylvánii a New Jersey,“ uviedol Sharma. Podľa neho je kráter ťažké nájsť aj preto, lebo mohlo dôjsť k dopadu viacerých menších meteorov, ktoré po sebe nezanechali ľahko vypátrateľné stopy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pravek #asteroid #doba ľadová