Salamandre škvrnité ničí nové ochorenie

Nový typ hubového ochorenia, ktoré sa prežiera cez kožu obojživelníkov, decimuje populáciu salamandry škvrnitej v Holandsku, kde jej hrozí vyhynutie.

03.09.2013 14:00
salamandra škvrnitý, hubové ochorenie Foto:
Salamandra škvrnitá
debata

Mŕtve salamandre biológovia začali nachádzať od roku 2010, no nevedeli určiť príčinu smrti. Teraz sa ukázalo, že zabijakom bola huba Batrachochytrium salamandrivorans. Pre holandské salamandre možno prišlo toto zistenie neskoro – ostalo ich posledných desať. Tieto nápadné čiernožlté obojživelníky však žijú na mnohých ďalších lokalitách – na Slovensku sú prísne chránené – a tak by nový výskum mohol pomôcť ich populáciu lepšie brániť.

Huby predstavujú pre obojživelníky veľké nebezpečenstvo. Napríklad huba Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) sa rozšírila po celom svete a pripisuje sa jej vykynoženie aspoň 200 druhov obojživelníkov. Spôsobuje ochorenie chytridiomykóza, ktoré Svetová ochranárska únia IUCN označila za najničivejšiu chorobu medzi stavovcami.

„V niektorých oblastiach sa obojživelníky nejakým spôsobom naučili s Bd koexistovať. Je preto veľmi znepokojujúce, že sa objavilo nové devastačné hubové ochorenie, ktoré môže spôsobiť masové úmrtia aj v dosiaľ zdravých populáciách,“ uviedla profesorka An Martelová z Univerzity v Ghente, ktorá spolupracovala na štúdii publikovanej v žurnále Proceedings.

„Ostáva úplným tajomstvom, prečo sa toto ochorenie objavilo práve teraz. Jedným z vysvetlením by bolo, že táto nová huba sa do Holandska dostala z inej časti sveta. Teraz musíme zistiť, prečo je taká vysoko infekčná, smrteľná a aké škody môže napáchať v lokálnom a globálnom meradle. Podľa našich skúseností s Bd sa tieto ochorenia dokážu šíriť veľmi rýchlo,“ dodal Matthew Fisher z Imperial College v Londýne.

Huba sa medzi salamandrami prenáša priamym kontaktom a možno aj nepriamo, ale to zatiaľ nebolo dokázané. Napáda kožu zvieraťa a veľmi rýchlo ju úplne zničí. Ropuchy sú voči nej odolné, na iných obojživelníkoch ešte testovaná nebola.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #ochorenie #salamandre škvrnité