Japonci chcú okolo Fukušimy vybudovať ľadovú hrádzu

Japonská vláda vyčlení na nové opatrenia proti únikom rádioaktívnej vody z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima 47 miliárd jenov, teda asi 360 miliónov eur.

04.09.2013 10:00
Japonsko, Fukušima, jadrová elektráreň Foto: ,
Stena zo zmrazenej pôdy má aspoň dočasne zastaviť unikanie rádioaktívnej vody z Fukušimy do mora.
debata (1)

Tokio tým stupňuje svoje kroky proti kríze okolo kontaminovanej vody, ktorá je následkom najhoršej jadrovej havárie za posledného štvrť storočia. „Problém kontaminovanej vody sa stáva každý deň kritickejší a vláda považuje za nevyhnutné, aby sa do jeho riešenia zapojila čo najviac,“ povedal najvyšší vládny tajomník Jošihide Suga.

Peniaze sa podľa tajomníka vlády využijú na vybudovanie nepriepustnej podzemnej zábrany tým, že sa zmrazí pôda okolo poškodených reaktorov. Ďalšie sumy pôjdu na dekontamináciu vody. Ľadová hrádza okolo reaktorov má pozostávať z rúrok zapustených do zeme, naplnených chladiacou zmesou. Táto zmrznutá stena má zabrániť, aby sa podzemná voda miešala s kontaminovanou vodou, ktorá sa používa na chladenie poškodených reaktorov.

Výstavba má trvať šesť až osem týždňov. Táto technológia bola už predtým v menšej mierke vyskúšaná, no nikdy nie s rádioaktívnym znečistením. Japonsko priznalo, že stále hľadá vhodné permanentné riešenie. Zrejme ním bude oceľová stena, ktorá ma zabrániť, aby kontaminovaná podzemná voda unikala do mora. Medzitým USA uviedli, že rádioaktívna voda z Japonska sa k ich pobrežiu dostane niekedy počas budúceho roka.

Vláda prišla s novými opatreniami krátko po tom, čo prevádzkovateľ elektrárne, spoločnosť Tokyo Electric Power (Tepco), oznámil, že v komplexe našiel ďalšie miesto, z ktorého uniká radiácia. Únik vody z elektrárne poničenej katastrofálnym zemetrasením a prívalovou vlnou cunami v marci 2011 priznala Tepco v júli. Pred dvoma týždňami spoločnosť oznámila únik 300 ton rádioaktívnej vody, čo bol doteraz najväčší únik z niektorej zo stoviek skladovacích nádrží elektrárne.

Japonský úrad pre dohľad nad jadrovou energiou (NRA) minulý týždeň zvýšil stupeň závažnosti úniku vysoko rádioaktívnej vody používanej na chladenie z jednej z nádrží z pôvodného prvého stupňa, ktorý označuje obyčajnú anomáliu, na tretí stupeň. Ten na medzinárodnej stupnici jadrových udalostí znamená „vážny incident“.

Tokio sa dôrazom na bezpečnosť chce okrem iného prezentovať aj ako vhodný uchádzač na organizovanie letnej olympiády v roku 2020. Medzinárodný olympijský výbor bude o usporiadateľskom meste hlasovať v najbližších dňoch na zasadnutí v Buenos Aires. Hlavnými favoritmi sú okrem Tokia ešte Madrid a Istanbul.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio #Fukušima #rádioaktivita