Pred komármi ochráni neviditeľný plášť

Ľudí a zvieratá, ktorým život znepríjemňujú moskyty a komáre, by mohla ochrániť nová chemikália. Na rozdiel od klasických repelentov, ktoré krvilačný hmyz odpudzujú, má nová látka po nanesení na kožu alebo oblečenie urobiť človeka pre komáre "neviditeľným".

11.09.2013 10:00
18-komare-4x Foto:
K tradičným repelentom by mohli pribudnúť prípravky, ktoré komárom zabránia rozpoznať svoju obeť.
debata

Túto novú látku vedci nevyrobili v laboratóriu, ale našli ju na ľudskej koži. Niektorí ľudia jej vylučujú väčšie množstvo, čo by zároveň vysvetľovalo, prečo niektorých „žerú“ komáre viac ako iných. Látka funguje tak, že blokuje schopnosť komárov a moskytov zacítiť ich potenciálnu obeť.

Ulrich Bernier z Poľnohospodárskej výskumnej služby USDA vo svojej prednáške na výročnej konferencii Americkej chemickej spoločnosti upozornil, že svet nutne potrebuje nové prostriedky na boj proti moskytom. Moskyty a komáre totiž nie sú len dotieravým hmyzom, ale majú na svedomí najviac ľudských životov zo všetkých druhov živočíšnej ríše. Okrem malárie či horúčky dengue dokážu prenášať aj zriedkavý typ zápalu mozgových blán, podobne ako kliešte.

„Ako prevencia proti komárom sa najčastejšie používajú repelenty DEET, ktoré sú celkom efektívne a využívajú sa už dlho. Niektorým ľuďom však DEET prekáža, a preto skúmame odlišný prístup. Cieľom je oslabiť čuch moskytov. Ak moskyt nedokáže zacítiť, že na blízku je vhodná obeť, tak k človeku nepriletí, nesadne naň ani ho nebodne,“ uviedol Bernier.

Krvou sa živia samičky komárov a zabezpečujú si tak výživu na kladenie vajíčok. Vedci si už dávno všimli, že niektorých ľudí si komáre nevšímajú a hľadali preto pôvod tejto závideniahodnej schopnosti. Spomedzi stoviek chemikálií, ktoré produkuje ľudské telo a baktérie na pokožke, nakoniec našli tú, ktorá je pre komáre a moskyty úplne nezaujímavá.

„Ak si nastriekate ruku týmto inhibítorom a strčíte ju do malého fóliovníka plného komárov, tak si ju ani nevšimnú, lebo ju nezacítia. Hovoríme tomu anosmia alebo hyposmia, teda neschopnosť cítiť pachy alebo znížená schopnosť cítiť pachy,“ povedal Bernier.

Ako ďalej uviedol, účinnou látkou je 1-metylpiperzín, ktorá sa používa v desiatkach liekov a iných produktov. Preto je pravdepodobné, že bude bezpečné ju použiť pri výrobe kozmetiky, krémov alebo oblečenia, ktoré spraví ľudí pre komáre neviditeľnými.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komár #hmyz #repelent #oblečenie #plášť