Gupky majú bojovať proti horúčke dengue

Drobné tropické rybky živorodky dúhové, známe tiež ako pávie očká alebo gupky, patria medzi najbežnejšie a najkrajšie ozdoby akvárií.

19.09.2013 16:00
gupky, tropické ryby, horúčka dengue Foto:
Gupky existujú v mnohých farebných variáciách, spoločnú však majú chuť na larvy komárov. To by sa dalo použiť na zníženie počtu ľudí nakazených horúčkou dengue.
debata (2)

Podľa vedcov by mohli byť aj účinným bojovníkom proti tropickej horúčke dengue v Ázii. Rybky s latinským názvom Poecilia reticulata sú lacné, majú veľa potomkov a chutia im larvy komárov. Denne ich každá dokáže zjesť až 102. A práve to je dôvod, prečo by živorodky mohli účinne bojovať proti dengue.

Tropická horúčka dengue vo svete ročne zabíja zhruba 20-tisíc ľudí a tento rok vyčíňa mimoriadne silne v častiach juhovýchodnej Ázie. „Gupky sú lacný, celoročne účinný a bezpečný spôsob, ako znížiť šírenie dengue, do ktorého sa môže zapojiť celá spoločnosť,“ povedal zdravotný špecialista Ázijskej rozvojovej banky (ADB) Gerard Servais. „Ponúka životaschopnú alternatívu k používaniu chemikálií a môže znížiť rozsah nákladných krízových akcií v prípade vypuknutia epidémie,“ dodal.

Štúdiu, ktorú financovala ADB a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), v rokoch 2009 až 2011 uskutočnili Kambodža a Laos. Dva okrsky, kde boli gupky vyslané do boja proti komárím larvám v nádržiach na vodu, zaznamenali prudký pokles výskytu komárov. Štúdia zistila, že chovať gupky okolo nádrží napríklad v pohároch s vodou funguje ako úspešný biologický prostriedok. V poslednom čase rovnaký spôsob začalo skúšať aj Thajsko.

Horúčka dengue je vážna a potenciálne aj smrteľná choroba. Prejavuje sa najmä vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a nevoľnosťou. Vo vážnych prípadoch môže vírus horúčky dengue spôsobiť vnútorné krvácanie, zväčšenie pečene, zástavu krvného obehu a smrť. Okrem bolesti a hrozby smrti pre infikované osoby so sebou dengue prináša aj ekonomické náklady na zdravotné služby, rovnako ako škody pre turistický ruch a jeho zamestnancov.

Zatiaľ neexistuje žiadny účinný liek alebo očkovacia látka. Jediným riešením je prevencia, hoci WHO sľubuje novú vakcínu, ktorá by mohla byť dostupná v budúcom roku.

Aj keby sa však na trhu objavila nová účinná očkovacia látka, živorodky o prácu rozhodne neprídu. Je totiž viac ako pravdepodobné, že väčšina ľudí ohrozených horúčkou dengue k očkovaniu nebude mať prístup.

Domovinou gupky je Južná Amerika, ale nájsť sa dá aj v rybníkoch po celej Ázii. V niektorých krajinách sa pávie očká chovajú ako krmivo pre väčšie ryby alebo ako dekoratívne rybky do záhradných jazierok či akvárií. Gupky dorastajú do dĺžky približne šiestich centimetrov a samička rodí 40 až 50 mláďat zhruba mesiac po oplodnení.

Podľa Servaisa celosvetovo hrozí nákaza horúčkou dengue asi 2,5 miliarde ľudí, z ktorých viac ako 70 percent žije v Ázii a Tichomorí. Hrozba nákazou komármi prenášajúcimi dengue stúpa okrem iného aj k úmerne rastúcemu používaniu obalových materiálov z biologicky neodbúrateľného materiálu, ktoré môžu fungovať ako vodné nádržky na liahnutie komárích lariev. K 5. septembru tohto roku evidovali Kambodža a Laos celkom 51-tisíc prípadov nákazy horúčkou dengue, ďalších 15-tisíc bolo nakazených v Singapure, 96-tisíc na Filipínach a 18-tisíc v Malajzii.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #gupky #tropické ryby #horúčka dengue