Stav oceánov sa rýchlo zhoršuje, hrozí vraj masové vymieranie

Stav svetových oceánov sa zhoršuje rýchlejším tempom, ako sa predpokladalo. Píše to vo svojej správe medzinárodná organizácia IPSO, ktorá skúma podmienky vo svetových oceánoch.

03.10.2013 11:00
more, oceán Foto:
Koralové útesy trpia zvýšením teplôt a okysľovaním oceánov.
debata (14)

Podľa spravodajského serveru BBC News organizácia varuje pred podobným masovým vymieraním morských druhov, ktorého boli oceány svedkom už pred desiatkami miliónov rokov.

Medzinárodný program pre stav oceánov (IPSO) uviedol, že oceány čelia v súčasnosti rade hrozieb. Teplota vody svetových morí a oceánov stúpa v dôsledku klimatických zmien, oceány sú tiež čím ďalej kyslejšie, pretože pohlcujú oxid uhličitý. Ďalšími významnými problémami sú nadmerný rybolov a znečistenie.

Správa IPSO upozorňuje okrem iného na mŕtve zóny, ktoré sa v oceánoch vytvárajú v dôsledku splachovania umelých hnojív. Väčšia kyslosť vody má podľa IPSO vplyv na správanie rýb. „Kvôli okysľovaniu oceánov sa stretávame s javmi, ktoré nikto nepredpovedal, ako napríklad neschopnosť rýb rozpoznať svoje prostredie,“ vyhlásil Alex Rogers z Oxfordskej univerzity, ktorý iniciatívu IPSO viedol.

„Považujeme oceány za samozrejmosť. Chránia nás pred najhoršími účinkami stupňujúcich sa klimatických zmien, pretože absorbujú prebytočný oxid uhličitý z atmosféry,“ píše sa v správe. „Kým teplotný rast na pevnine sa prerušil, oceány sa bez ohľadu na to ďalej otepľujú. Verejnosť a príslušné orgány ale prevažne nechápu či zámerne ignorujú vážnosť situácie,“ dodáva sa v texte.

Podľa IPSO je kombinácia problémov, ktorým oceány teraz čelia, závažnejšia, ako jednotlivé hrozby. Napríklad koralové útesy trpia zvýšením teplôt a okysľovaním oceánov a pritom ich súčasne oslabujú zlé rybolovné praktiky, znečistenie, zanášanie bahnom a toxické riasy.

Organizácia IPSO, ktorú financujú charitatívne nadácie, preto vyzýva vlády sveta, aby zastavili rast koncentrácie oxidu uhličitého na 450 časticiach v milióne častíc atmosféry (ppm). Ak znečistenie túto hranicu presiahne, spôsobí to počas tohto storočia podľa nich mocné okyslenie oceánov. IPSO tiež apeluje na vlády, aby vyjednali novú dohodu o udržateľnom rybolove na otvorenom mori, ktorú by kontrolovala nová globálna agentúra.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #veda #oceány #moria #vymieranie