Skryté kamery zachytili vzácneho nosorožca

Skryté kamery zachytili zábery kriticky ohrozeného nosorožca sumatrianskeho v indonézskej časti ostrova Borneo. Vedci pritom predpokladali, že nosorožec sumatriansky v tejto oblasti už dávno vyhynul.

04.10.2013 10:45
Nosorožec sumatriansky Foto:
Nosorožec sumatriansky
debata

Šestnásť kamier, ktoré sa spúšťajú automaticky pri zaznamenaní pohybu, nafilmovalo nosorožca ako kráča lesom a váľa sa v blate v provincii Východný Kalimantan. Na záznamoch urobených 23. júna, 30. júna a 3. augusta sú zrejme rôzne nosorožce, ale to ešte musí potvrdiť ďalší výskum, uviedol vo svoje správe Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

Nosorožce sumatrianske svojho času žili všade na Borneu, ale ich počty prudko klesali a doteraz sa predpokladalo, že teraz už prežívajú len v malajzijskej časti ostrova. Borneo je tretí najväčší ostrov na svete a delia sa oň Indonézia, Malajzia a Brunej.

Odborníci odhadujú, že vo voľnej prírode prežíva len asi 275 nosorožcov sumatrianskych. Väčšina z nich žije na ostrove Sumatra. Hlavnou príčinou dramatického poklesu populácie nosorožcov je pytliactvo. Nosorožie rohy a ďalšie časti tiel sú v tradičnej čínskej medicíne veľmi cenené pre svoje údajné liečivé účinky.

Nosorožec sumatriansky je najmenším druhom čeľade nosorožcovitých. Dĺžka jeho tela je okolo 250 centimetrov, výška asi 120 centimetrov a jeho hmotnosť sa pohybuje okolo 1 tony. Od ostatných druhov nosorožcov sa líši zvyčajne tmavohnedou, pomerne hustou srsťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nosorožec #Borneo #ohrozený druh