Zvyšujúca sa teplota ohrozuje austrálske koaly

Austrálskym koalám hrozí v dôsledku zvyšujúcich sa teplôt vyhubenie, ak nebudú prijaté naliehavé opatrenia na ich ochranu.

07.10.2013 17:00
koala Foto:
Koaly počas dňa hľadajú útočisko v korunách stromov a počas noci sa kŕmia na eukalyptoch.
debata (1)

Medzi nimi by nemalo chýbať predovšetkým vysádzanie stromov, ktoré koalám poskytnú prístrešie, a eukalyptov, aby mali dostatok potravy. S odvolaním sa na novú štúdiu o tom informovala agentúra AFP.

Vedúci štúdie Mathew Crowther z Univerzity v Sydney uviedol, že vedci tri roky s pomocou satelitu sledovali 40 koál v severozápadnej časti Nového Južného Walesu, aby posúdili ich zvyky. Išlo o prvý výskum, ktorý porovnával, ako tieto po stromoch lezúce vačkovce trávia dni a noci. Štúdia zistila, že kľúčové pre prežitie koál sú veľké, vyrastené stromy s hustými listami. To platí predovšetkým počas extrémneho počasia, ako sú lesné požiare a vlny horúčav.

„Náš výskum potvrdil, že koaly sa počas dňa schovávajú na rôznych druhoch stromov a v noci sa kŕmia na eukalyptoch,“ uviedol Crowther. „Zistili sme, že čím väčšie sú cez deň horúčavy, tým vyššie stromy s hustejšími listami koaly vyhľadávajú, aby sa pred teplom schovali.“

Na rozdiel od vyberavosti v jedle – koaly jedia listy len z úzkeho okruhu eukalyptových druhov – zistila štúdia, že útočisko hľadajú na relatívne širokej škále stromov. Výrub lesov preto zvyšuje ich zraniteľnosť v čase, keď teploty v Austrálii lámu historické rekordy.

Štvrtinu zo sledovanej skupiny v roku 2009 vyhubila vlna horúčav, ktorá predchádzala ničivým požiarom, ktoré si v Austrálii vyslúžili prívlastok „čierna sobota“. „To je alarmujúca štatistika vzhľadom na zvyšujúcu sa početnosť extrémneho počasia,“ dodal Crowther.

Podľa oficiálnych údajov bolo tohtoročný september najteplejší, aký kedy v Austrálii zaznamenali. Národné priemerné teploty boli o 2,75 stupňa vyššie, ako je dlhodobý priemer. Tento rok sa zrejme stane najteplejším zaznamenaným rokom a prekoná tak doteraz najväčšie horúčavy z roku 2005.

Predtým, ako do Austrálie v roku 1788 dorazili britskí osadníci, presahoval počet koál desať miliónov. Teraz ich vo voľnej prírode zostáva asi 43-tisíc kusov. Sčítanie je však zložité, pretože koaly sa zdržiavajú vysoko vo vetvách stromov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #koala