Otepľovanie odpojí vodu miliarde ľudí

Ak sa nepodarí zmierniť tempo globálneho otepľovania, na konci tohto storočia bude miliarda obyvateľov planéty bojovať s nedostatkom vody. Zároveň až štyri pätiny ekosystémov na súši prejdú citeľnou transformáciou.

09.10.2013 14:00
ľadovce, hory, sneh, Himaláje, hory, kopce, zima, Foto:
Z Himalájí môžu v dôsledku globálneho otepľovania zmiznúť ľadovce, ktoré sa nachádzajú v nižších nadmorských výškach s vlhším podnebím.
debata (2)

„V podstate svet nebude vyzerať tak, ako ho poznáme dnes,“ uviedol Sebastian Ostberg z Potsdamského inštitútu. Nemeckí výskumníci v sérii štúdií publikovaných v žurnále Earth System Dynamics uviedli, že zmenám neunikne takmer žiadna časť planéty. Jedinou možnosťou, ako vplyv zmeny klímy zmierniť, je nedovoliť globálnej priemernej teplote vzrásť o viac ako 2 stupne Celzia. Dosiahnuť tento cieľ sa však javí čoraz menej reálne.

Ak sa teplota zvýši o viac ako dva stupne, je pravdepodobné, že tajga sa zmení na savanu, arktická tundra príde o večne zmrznutý permafrost a budú tam rásť stromy a zmizne časť dažďových pralesov. Takéto rozsiahle zmeny ekosystémov budú mať vplyv na dostupnosť potravy a vody. To bude mať vplyv na život stámiliónov ľudí, ktorí budú okrem toho zápasiť so stúpajúcou hladinou morí a častejšími prejavmi extrémneho počasia.

Podľa nového výskumu, ktorý zohľadnil vyše 150 klimatických scenárov a 20 klimatických modelov, dramatické zmeny nastanú, ak teplota vzrastie o 4 až 5 stupňov nad úroveň spred priemyselnej revolúcie. Ak sa však oteplí len o 2 stupne, výrazné zmeny postihnú „len“ 20 percent súše. „Náš výskum ukazuje, že existuje veľký rozdiel v tom, či ľudstvo bude pokračovať vo vypúšťaní skleníkových plynov ako doteraz, alebo prijme opatrenia na ich zníženie,“ hovorí spoluautor štúdie Wolfgang Lucht.

Vedci zároveň upozorňujú, že otepľovanie a zmena ekosystémov budú mať zásadný vplyv na každodenný život stámiliónov ľudí. „Ak bude populačný rast pokračovať a emisie neznížime, zmena ekosystémov sa dotkne miliardy ľudí. Treba však počítať, že táto miliarda pribudne k jednej miliarde ľudí, ktorí už dnes majú obmedzený prístup k vode,“ vysvetľuje Dieter Gerten. Najzraniteľnejšie sú pritom oblasti v okolí Stredozemného mora, Blízky východ, severná Afrika a Ázia. Pri oteplení o 5 stupňov čakajú najdrastickejšie zmeny východnú Indiu, tibetskú náhornú plošinu, africké savany a amazonský prales.

„Naše zistenia potvrdzujú, že svojou činnosťou fundamentálne destabilizujeme prírodné systémy,“ dodáva Lucht. Podľa neho ťažká budúcnosť čaká najchudobnejšie oblasti planéty, kde ľudia budú vystavení enormným tlakom na zabezpečenie každodenných potrieb.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #klima #oceány #hladina morí #vyparovanie