Kameň uchoval nacicaného komára z praveku

Extrémne vzácny objav sa podaril paleontológom, ktorí našli zachovanú fosíliu komára so zvyškami krvi v bruchu. Na rozdiel od známeho filmu Jurský park ho však nenašli zataveného v živici, ale v kameni.

16.10.2013 13:09
debata

Nájdenie nacicaného pravekého komára sa pokladalo za takmer nemožné, existuje len minimálna šanca, že počas fosilizácie a v priebehu ďalších miliónov rokov jeho brucho nepraskne.

Vedci takisto okamžite schladili nádeje, že by sa zo zvyškov krvi dala vydolovať DNA pravekých zvierat. Za 46 miliónov rokov je totiž DNA nenávratne poškodená. Podľa vedcov je však tento nález priamym dôkazom, že krvilačné komáre otravovali život už aj pradávnym tvorom. V pozostatkoch obsahu nacicaného brucha komára vedci našli stopy po železe a organických molekulách porfyrínu, ktorý je súčasťou hemoglobínu a slúži na prenos kyslíka krvou.

„Tento nález ukazuje, že fosilizované komáre je možné nájsť aj v iných materiáloch, ako je prastará živica,“ uviedol George Poinar z Oregonskej štátnej univerzity v žurnále Proceedings. Tento nález zároveň posilňuje pravosť kontroverzného tvrdenia paleontologičky Mary Sweitzerovej, ktorá vyhlásila, že sa jej podarilo izolovať hemoglobín z kostí dávno vyhynutých dinosaurov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komár #DNA #fosílie #skamenelina