Rusi našli na Urale viac ako poltonový meteorit

Úlomok "čeľabinského meteoritu" s hmotnosťou asi 570 kilogramov, ktorý dopadol na Zem v polovici februára, sa podarilo ruskej expedícii vyzdvihnúť z dna jazera Čebarkul na Urale.

18.10.2013 14:00
meteorit Foto:
Vylovený úlomok meteoritu.
debata

„Presnú hmotnosť úlomku sa zistiť nepodarilo, pretože váhy sa rozbili,“ napísala k objavu agentúra Interfax. Vylovený úlomok mohol pôvodne vážiť viac než 600 kilogramov, ale počas vyťahovania z dvadsaťmetrovej hĺbky sa od neho odlomili dva menšie fragmenty.

V ruských médiách sa už predtým objavili odhady vedcov, podľa ktorých mohol čeľabinský meteorit vážiť až 11-tisíc ton a jeho priemer dosahoval 17 metrov. Zrejme išlo o druhé najväčšie nebeské teleso, ktoré zasiahlo Zem, po Tunguzskom meteorite, ktorý dopadol na Sibír v júni 1908.

„Podľa predbežnej obhliadky a charakteristických znakov pre kamenné meteority možno povedať, že tento úlomok je časťou čeľabinského meteoritu,“ vyhlásil docent Sergej Zamozdra z Čeľabinskej univerzity. Konštatoval, že povrch meteoritu je silne roztavený, dobre badateľná je aj hrdza a veľké množstvo jamiek. „Je to najväčší úlomok meteoritu a pravdepodobne bude patriť medzi desať najväčších nájdených meteoritov,“ odhadol.

Vylovenie meteoritu stálo Čeľabinskú oblasť 1,6 milióna rubľov (teda asi 37-tisíc eur). „Sotva sa kedy naskytne druhá takáto príležitosť vyloviť z dna meteorit. Vari to nie úlovok snov?“ obhajoval náklady technický vedúci expedície Maxim Šipulin. Potápači v jazere našli celkom 14 úlomkov meteoritu, druhý najväčší však vážil len 11 kilogramov.

Meteorit – sledovaný už v podobe roja meteoritov – 15. februára vydesil miliónový Čeľabinsk. Tlaková vlna rozbila tisíce okien a úlomky skla zranili asi 1 500 ľudí. Úkaz spôsobil škody za miliardu rubľov (23 miliónov eur). Nárazová vlna dvakrát obletela Zem dookola. Podľa vedeckej štúdie publikovanej v časopise Geophysical Research Letters pri náraze išlo o najväčšiu uvoľnenú energiu na jednom mieste za viac ako sto rokov, aspoň podľa senzorov, ktoré inak slúžia na odhaľovanie utajovaných pokusných jadrových výbuchov. Výbušná energia, ktorá sa uvoľnila pri dopade vesmírneho roja na Ural, zodpovedala sile 460 kiloton trinitrotolué­nu (TNT).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ural #meteorit