Smer vrtenia chvostom hovorí o nálade psa

Keď pes vrtí chvostom sprava doľava, to nie je to isté, ako keď ním vrtí opačným smerom. Podľa výskumníkov smer vrtenia chvostom pes využíva ako reč tela a dáva tým najavo, akú má práve náladu.

04.11.2013 10:54
Pes Foto: ,
Pes na vrtenie chvostom používa obe hemisféry mozgu a dáva tým najavo svoje emócie.
debata

A ostatné psy tento signál vnímajú. „Je známe, že ľudia používajú na pozitívne a negatívne emócie ľavú alebo právu hemisféru mozgu. My sme sa snažili zistiť, či to platí aj pre iné druhy,“ povedal Georgio Vallortigara z Univerzity v Trente.

Podľa výsledkov jeho výskumu psy podľa vrtenia chvostom vedia vyčítať, ako je druhý jedinec práve naladený. Ak pes vrtí chvostom v smere hodinových ručičiek (z jeho pohľadu), tak využíva ľavú časť mozgu, čo svedčí o pozitívnych emóciách. Takto pes vrtí chvostom napríklad pri stretnutí so svojím majiteľom. Ak je pes konfrontovaný s iným nepriateľsky naladeným psom, tak je aktívna pravá časť jeho mozgu a chvostom vrtí proti smeru hodinových ručičiek.

Vallortigara počas svojho výskumu sledoval a nakrúcal 43 psov rôznych rias. Počas jednotlivých experimentov ich konfrontoval s inými skutočnými psami, ale aj s ich digitálnymi siluetami. Keď psy videli jedinca, ktorí vrtí chvostom doľava, boli viditeľne rozrušenejšie. Niektorým sa až dvojnásobne zvýšil tep. Keď však psy videli iného psa, ako vrtí chvostom doprava, zostali pokojné. „Smer vrtenia chvostom teda pre psy zrejme niečo znamená,“ hovorí Vallortigara, ktorý výsledky výskumu publikoval v žurnále Current Biology. „Pes, ktorý vrtením dáva najavo pozitívne emócie, vyvoláva pokojnú reakciu aj u druhého jedinca,“ dodal taliansky vedec.

Platí však aj to, že ak pes chvostom nevrtí vôbec, tak si koleduje o nervóznu reakciu od psov, čo ho pozorujú. Vedci to vysvetľujú tým, že chvost bez pohybu môže signalizovať napätie alebo strach. Zatiaľ však nie je známe, či psy s veľmi krátkym chvostom komunikujú nejako inak, alebo im jednoducho chýba jedna z možností komunikácie rečou tela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pes #komunikácia #chvost