Otepľovanie rapídne zhorší životné podmienky

Zmeny klímy, ktoré v nasledujúcich desiatkach rokov čakajú planétu pre neustávajúcu produkciu skleníkových plynov, rapídne zhoršia životné podmienky ľudí na celom svete.

05.11.2013 13:00
debata (2)

S touto neradostnou prognózou príde nová správa Medzivládneho panelu pre zmeny klímy (IPCC), ktorá bude zverejnená na budúci rok na jar. Vyplýva to z jej návrhu, ktorý unikol na verejnosť. Podľa autorov správy globálne otepľovanie ešte viac zhorší množstvo problémov, s ktorými ľudstvo bojuje už teraz. Či už ide o hladomory, chudobu, choroby a vojnové konflikty, alebo o povodne, suchá a horúčavy.

„Počas 21. storočia dosahy zmien klímy spomalia hospodársky rast a znižovanie miery chudoby,“ píše sa v správe, ktorá upozorňuje, že väčším rizikám budú čeliť mestá a chudobnejšie regióny. K ďalším veľkým hrozbám patrí napríklad zvyšujúci sa počet obetí stále častejších záplav, častejšie a dlhšie vlny hladomorov spôsobených rastom teplôt a dlhšími periódami sucha, vlna krachov poľnohospodárov pre nedostatok vody alebo kolapsy infraštruktúry zavinené veľkými horúčavami.

Žiadna z menovaných hrozieb nie je spôsobená iba zmenami klímy, globálne otepľovanie však problémy môže výrazne zhoršiť, zdôrazňujú experti z IPCC. Ak emisie oxidu uhličitého ďalej porastú rovnakým tempom ako doteraz, „znemožní kombinácia vysokých teplôt a vlhkosti na niektorých miestach a v niektorých obdobiach roka akúkoľvek bežnú ľudskú činnosť ako napríklad pestovanie plodín alebo pobyt vonku,“ uvádza návrh správy.

Podľa vedcov môže otepľovanie vyvolať alebo prehĺbiť vojnové konflikty, pretože tie často odštartuje chudoba, zlá hospodárska situácia či boj o zdroje. Návrh správy teraz majú k dispozícii vlády, ktoré ho počas nasledujúcich mesiacov môžu pripomienkovať. Dokument by mal byť dokončený v marci 2014.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #klima #globálne otepľovanie