Rok 2013 má byť jedným z najteplejších od roku 1850

Tento rok by podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) mal byť globálne jedným z desiatich najteplejších rokov od začiatku novodobého sledovania v roku 1850.

15.11.2013 11:00
teplo, pocasie, leto, sprcha, ochladzovanie Foto: ,
Teploty v lete aj na Slovensku stúpali takmer na 40 stupňov.
debata (2)

Organizácia svoju predbežnú správu, v ktorej si všíma aj tohtoročné povodne v strednej Európe, zverejnila pri príležitosti varšavskej konferencie OSN o zmenách klímy. Konečné údaje za tento rok majú byť zverejnené až v marci budúceho roka.

Prvých deväť mesiacov tohto roka sa radí na siedmu priečku historických teplotných tabuliek. Väčšina regiónov sveta zaznamenala nadpriemerné teploty. Zvlášť to platí o Austrálii, severe Severnej Ameriky, severovýchode Južnej Ameriky, severnej Afrike a o veľkej časti Eurázie.

V januári až septembri tak bolo v priemere teplejšie ako počas prvých deviatich mesiacov predchádzajúcich dvoch rokoch, keď klimatický jav La¤Ni spôsobil ochladenie. "Doterajšie tohtoročné teploty sú zhruba na rovnakej úrovni, ako bol priemer v rokoch 2001 až 2010, čo bola najteplejšie zaznamenaná dekáda,“ uviedol podľa správy generálny tajomník WMO Michel Jarraud.

Aj rok 2013 poznamenali extrémne prejavy počasia a úroveň hladiny mora dosiahla v marci nový rekord. "Úroveň morí sa dvíha v priemere o 3,2 milimetra za rok, čo je blízko tempu okolo troch milimetrov za rok z desaťročia 2001 až 2010 a zodpovedá dvojnásobku zaznamenaného vzostupu v 20. storočí, keď to bolo 1,6 milimetra za rok, uviedli experti.

Podľa Jarrauda bude hladina morí ďalej stúpať kvôli topeniu ľadových čiapočiek a ľadovcov. Viac ako 90 percent dodatočného tepla spôsobeného skleníkovými plynmi absorbovali oceány, ktoré sa budú v ďalších storočiach ďalej ohrievať a rozpínať. Jarraud dodal, že celosvetový obsah oxidu uhličitého a ďalších skleníkových plynov v ovzduší dosiahol v roku 2012 nové vrcholy a očakáva sa, že ďalšie rekordy sa dosiahnu tento rok. "To znamená, že sme odsúdení na teplejšiu budúcnosť,“ konštatoval Jarraud.

Správa si všíma tohtoročné extrémne prejavy počasia v rôznych regiónoch sveta, sucho na západe USA a záplavy v Colorade, sucho v Angole a Namíbii aj povodne v Indii, Pakistane, Číne a Rusku. "Extrémne zrážky v Nemecku, Poľsku, Českej republike, Rakúsku a Švajčiarsku spôsobili na konci mája a začiatku júna najintenzívnejší a najrozsiahlejší záplavy v povodiach Dunaja a Labe najmenej od roku 1950,“ uvádza sa tiež v správe.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #teplota #klima #rekord #podnebie