Psa nedomestikovali v Ázii, ale v Európe, potvrdila DNA

Prvého psa na svete domestikovali európski lovci a zberači. Dokazuje to genetická štúdia, ktorú zverejnil tím vedcov pod vedením Olafa Thalmanna z univerzity vo fínskom Turku v odbornom časopise Science.

18.11.2013 14:00
československý vlčiak Foto:
Aj niektoré súčasné plemená psov, ako napríklad československý vlčiak, sú relatívne blízkymi príbuznými vlkov.
debata (1)

Vedci sa pritom dlho prikláňali k názoru, že domáce psy pochádzajú z východnej Ázie či z Blízkeho východu. Spory vraj ani po novej štúdii zrejme neprestanú.

Prapredkom psa bol vlk, ktorý prišiel na chuť spolužitiu s človekom. Príchylnosť zrejme vyvolala potrava nájdená v ľudských odpadkoch alebo zvyšky mäsa na kostiach zveri ulovenej človekom. Ľudia časom prišli na to, že pes je užitočným partnerom pri love a ochrane. Z vlkov sa postupne v tomto prívetivom prostredí stali psy.

Vedci zhromaždili vzorky DNA z 18 kostrových pozostatkov predkov vlkov a psov, ktorí žili pred 38-tisíc rokmi v Argentíne, Belgicku, Nemecku, Rusku, vo Švajčiarsku a v USA. Genetický materiál porovnali s DNA takmer päťdesiatkou dnes žijúcich vlkov a kojotov a štyridsiatich štyroch zástupcov rôznorodých psích plemien – kokeršpanielov, afrických basenjov alebo zlatých retrieverov. Vzorky pochádzali prakticky zo všetkých kontinentov.

Domestikovanie psov podľa Thalmannovho tímu sa začalo zhruba pred 19-tisíc až 32-tisíc rokmi, teda v čase, keď bola Európa osídlená lovcami a zberačmi.

Podľa Roberta Waynea z Kalifornskej univerzity v Los Angeles doteraz existovali ohľadom pôvodu psov tri hypotézy – podľa prvej z nich je ich kolískou Európa, podľa ďalších dvoch východná Ázia a Blízky východ. Z porovnania vzoriek DNA vyplynulo, že najpravdepodob­nejším variantom je práve Európa. Ukázalo sa navyše, že druh vlkov, z ktorých sa psy vyvinuli, už vyhynul.

„Pes ako domáce zviera teda bol domestikovaný napríklad ešte pred kozami, ovcami alebo hovädzím dobytkom,“ povedal podľa agentúry DPA Johannes Krause z Inštitútu pre prírodovednú archeológiu z univerzity v nemeckom Tübingene, ktorý sa na štúdii podieľal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pes #vlk #domestikácia