Žraloky sa vracajú rodiť domov

Vedcom sa podarilo nájsť prvé dôkazy, že samice žralokov sa vracajú rodiť na miesta, kde sa aj ony narodili. Viaceré druhy žralokov vrátane žralokov citrónových preplávajú za život množstvo kilometrov, no nezabudnú, odkiaľ pochádzajú.

09.12.2013 12:00
žralok, pôrod, rozmnožovanie, populácia Foto:
Žraloky citrónové sa živia predovšetkým rybami a niektorými rajami, no okrem toho aj kôrovcami, mäkkýšmi a morskými vtákmi.
debata

Preto podľa výskumníkov zistenie, že sa vracajú rodiť „domov“, je silným argumentom na posilnenie ochrany týchto lokalít.

Viaceré morské živočíchy sa vyberajú rozmnožovať na presne definované miesta. Jedným z mnohých príkladov sú napríklad lososy alebo morské korytnačky. Vedci teraz zistili, že rovnako sa správajú aj žraloky citrónové na Bahamách a to isté môže platiť o mnohých ďalších druhoch žralokov.

Nájsť tieto dôkazy však nebolo pre vedcov jednoduché. Žraloky dospievajú pomaly, preto ich sledovanie trvalo takmer 20 rokov. Začalo sa to tým, že od roku 1995 začali mladé žraloky značkovať a odoberať vzorky na testy DNA. Celá tento program trval až do roku 2012, keď sa na miesto narodenia vrátili prvé samice žralokov citrónových. Spolu ich bolo len šesť, čo nie je veľké číslo, no len málo žralokov citrónových sa dožije pohlavnej dospelosti. Preto aj túto vzorku považujú za dostačujúcu.

„Problém je, že len málo žralokov sa dožije dospelosti,“ uviedol pre BBC News Kevin Feldheim z britského Prírodovedného múzea. „Z dvoch stoviek žralokov, ktoré sme označili medzi rokmi 1995 až 1998, sa dospelosti dožilo len tucet. To, že sa nám podarilo nájsť šesť z nich, považujeme za úspech,“ dodal.

Vedci zatiaľ nevedia povedať, ako žraloky citrónové „trafia domov“, no myslia si, že túto schopnosť má väčšina druhov žralokov. Dôležité však podľa nich je to, aby tieto územia boli prísne chránené a aby tam bol zakázaný rybolov. Výrazne by to pomohlo obnoviť ich populáciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #populácia #žralok #rozmnožovanie