Vzácnym zubrom sa na Slovensku darí

Populácia vzácnych zubrov sa v slovenskej voľnej prírode úspešne rozrastá. Zvieratá, ktoré na východe krajiny znova žijú od roku 2004, mali v tomto roku tri mladé. Počet zubrov sa tak podľa ekológov zvýšil z pôvodných piatich na 19.

09.12.2013 14:00
Zubor Foto:
Aj slovenský chov zubrov prispel k záchrane tohto druhu.
debata

Zubry žili na Slovensku ešte pred niekoľkými storočiami, no boli vyhubené. O ich návrat sa postarali pred deviatimi rokmi ochrancovia prírody z holandskej skupiny Large Herbivory Network. V národnom parku Poloniny vysadili päť zubrov chovaných v zoologických záhradách a parkoch Holandska, Talianska a Švajčiarska. O pár dní neskôr sa ku skupine pripojil divoko žijúci samec Pišta z Poľska a potom dva zubry z českého chovu. Odvtedy sa skupina začala rozmnožovať.

Prvé mláďa po dlhých stovkách rokov sa v slovenskej prírode narodilo v roku 2006. Tento rok je s tromi narodenými mláďatami pre zubriu populáciu podľa ochrancov prírody veľmi úspešný. „Návrat zubrov na Slovensko je príkladom úspešného reintrodukčného projektu, ktorý pomohol vrátiť tento impozantný živočíšny druh na ďalšie územia, kde predtým tisíce rokov žil,“ uviedol ekológ Dalibor Dostál, riaditeľ ochranárskej organizácie Česká krajina, ktorá podporuje návrat zubrov do voľnej prírody.

V súčasnosti žije na Slovensku podľa zoológov stádo 16 zubrov a tri samostatne sa vyskytujúce samce. Zubor lesný je príbuzným amerického bizóna a na východe Európy sa vyskytoval až do začiatku 20. storočia. Prvý úspešný pokus o jeho opätovné vypustenie do voľnej prírody prebehol v poľskom Bialowiežskom parku, kde ich teraz žijú stovky. Vôbec najviac zubrov žije vo voľnej prírode v Bielorusku, Poľsku a Rusku. V posledných rokoch sa ich úspešne podarilo vypustiť v Nemecku a Rumunsku. V Česku sa zubry vyskytujú v niekoľkých oborách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozmnožovanie #zubor #Poloniny