V Izraeli vraj objavili mincu s Přemyslom Otakarom II.

Údajne najstaršiu mincu odkazujúcu na českého kráľa našli v severoizraelskom prístavnom meste Akku. Podľa expertov je na nej vyobrazený kráľ Přemysl Otakar II. Informoval o tom spravodajský server Times of Israel.

10.12.2013 10:48
debata
Mince s vyobrazením kráľa Přemysla Otakara II. Foto: timesofisrael.com
minca, kráľ, Přemysl Otakar II. Mince s vyobrazením kráľa Přemysla Otakara II.

Nenápadnú striebornú mincu z polovice 13. storočia, ktorá má podľa expertov obrovskú historickú cenu, objavili v spomínanom križiackom meste pri vykopávkach roku 2009. Archeológovia jej však vtedy nepripisovali zvláštny význam.

„Minca sa nám nezdala nijako dôležitá. Potom sme sa však začali snažiť o jej identifikáciu, no neuspeli sme,“ vyhlásil numizmatik Robert Kool, ktorý pracuje ako špecialista na stredoveké mince pre Izraelský pamiatkový úrad. Zmienený denár podľa Koola nezodpovedal žiadnemu typu miestnych mincí ani minciam známym z Francúzska, Anglicka či Nemecka.

Na prednej strane je vyobrazený kráľ so špicatou korunou a žezlom, ktoré je na hornom konci ozdobené ľaliou. Na okraji mincu lemuje čiastočne nečitateľný nápis ZL REX BOEMO – kráľ český. Na zadnej strane je znázornená fúzatá podobizeň svätého Kryštofa, píše server Times of Israel.

Ktorému kráľovi tvár na minci patrí, nie je úplne jasné. Kool a poľský expert na východoeurópske mince Borys Paszkiewicz však dospeli k názoru, že ide o českého panovníka Přemysla Otakara II. Podľa nich bola minca vyrazená buď roku 1248, keď sa Přemysl Otakar II. pokúsil zmocniť českého trónu, alebo roku 1262, teda krátko po tom, čo bol konečne korunovaný. „Neobvyklý titul a neobvyklý patrón (na zadnej strane mince) hovoria pre skorší dátum,“ napísali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #archeológ #Přemysl Otakar II. #minca