Prídu Novozélanďania o symbol? Kiwi vraj pochádza z Austrálie

S novým zistením, ktoré môže znamenať trpkú ranu hrdosti mnohých Novozélanďanov, prišli vedci. Podľa nich miestny kultový vták kiwi zrejme pochádza z vtáka, ktorý pôvodne žil v Austrálii a na Nový Zéland preletel skôr, než sa z neho ďalším vývojom stal nelietavý zástupca vtáčej ríše. Informovala o tom agentúra AFP.

18.12.2013 10:29
kiwi Foto:
Vták kiwi.
debata (1)

Paleontológ Trevor Worthy z Flindersovej univerzity v Adelaide s odvolaním na fosílne nálezy tvrdí, že sa nelietavý kivi zrejme nevyvinul z vyhynutého obrieho vtáka moa, ako sa dlho predpokladalo. Podľa nájdenej kostry predchodcu dnešného vtáka kivi, ktorý žil asi pred 20 miliónmi rokov, bol bližšie príbuzný s iným nelietavým vtáčím obrom – emu, ten je stále žijúci v Austrálii.

Podľa Worthyho sa zdá, že ako kostra dávneho kivi aj vták emu sa vyvinuli zo spoločného predka, ktorý pochádzal z Austrálie a na Nový Zéland sa rozšíril. V istej fáze svojho vývoja tak musel byť schopný lietať, myslí si Worthy.

Aby sa bez ďalších podrobností potvrdila táto časť teórie, je potrebné nájsť kostru vtáčieho predchodcu kivi a emu s krídlami, dodal. Novozélanďania sa dlhodobo sťažujú, že si ich susedia za Tasmanovým morom privlastňujú všetko od dostihového šampióna Phar Lapa až po herca Russella Crowea. Ak si Austrálčania začnú robiť nárok aj na vtáka kivi, vzájomnú rivalitu to zrejme len vyostrí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #Austrália #vták kiwi