Kto žije v zeleni, je dlhodobo spokojný

Život v mestách, v ktorých sú veľké zelené plochy, má dlhodobo pozitívny vplyv na duševný stav ich obyvateľov. Preukázala to britská štúdia, ktorej autori svoje poznatky zverejnili v odborom časopise Environmental Science and Technology.

13.01.2014 15:00
zeleň, park, Foto:
Ľudia žijúci v mestách s dostatkom zelene a parkov menej trpia depresiami a úzkosťou.
debata

Porovnávali vplyv možnosti relaxovať v parku alebo na zelenej ploche s vplyvom iných pozitívnych udalostí. Zistili, že zeleň má oveľa dlhší a stálejší vplyv, ako napríklad zvýšenie platu alebo kariérny postup.

Jeden z autorov štúdie Mathew White povedal spravodajskej stanici BBC, že v mestách s dostatočným množstvom parkov sa medzi obyvateľmi vyskytuje oveľa menej prípadov depresie a úzkosti. White tiež tvrdí, že aj keď ľudí stretne v živote šťastná udalosť, ako povýšenie, zvýšenie platu alebo svadba, do pol roka sa ich pocit šťastia vráti na pôvodnú úroveň. „Takéto veci nás nadlho šťastnými nerobia. Zistili sme, že do roka sa cítili zase ako predtým aj tí, ktorí vyhrali v lotérii pol milióna libier,“ povedal.

Vedeckú skupinu zaujímalo, či mestská zeleň nemôže mať na človeka dlhodobejší priaznivý vplyv. Využili na to údaje o živote britských domácností, ktoré od roku 1991 zhromažďuje Essexská univerzita. „Je to veľká reprezentatívna vzorka britskej populácie (ročne sa zbierajú údaje o 40-tisíc domácnostiach). Zhromažďuje množstvo informácií napríklad o príjmoch, rodine a podobne. Obsahuje tiež dotazník o celkovom zdravotnom stave, ktorý používajú lekári na diagnostiku depresií a úzkosti,“ povedal White.

Jeho skupina potom vykonala podrobnejšie bádanie a porovnávala rodinné pomery, počet rozvodov a pocit spokojnosti v rôznych oblastiach. „Je preukázateľné, že ľudia z miest, kde sú zelené plochy, prežívajú menej stresu. Ak máte menej starostí, rozhodujete sa citlivejšie a lepšie komunikujete. Nehovorím, že stromy sú magickým liekom na manželské problémy, ale môžu byť tým základným faktorom rovnováhy, ktorý človeka prinúti ľahšie komunikovať a lepšie sa rozhodovať,“ povedal White.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #mestá #park #zeleň