Tigre v Indii ohrozuje nebezpečný vírus psinky

Vírus psinky sa stal podľa expertov novou hrozbou pre zmenšujúcu sa populáciu tigrov v Indii.

14.01.2014 12:00
tiger indický Foto:
Vírus psinky nie je pre domáce psy až taký nebezpečný, no pre mačkovité šelmy je zvyčajne smrteľný.
debata

Choroba, ktorú prenášajú domáce psy, vlani usmrtila najmenej štyri tigre a niekoľko ďalších zvierat na severe a východe krajiny. Indické úrady budú teraz testovať každého uhynutého tigra, či nebol chorobou nakazený.

Odhalenie psinky medzi divoko žijúcimi indickými tigrami je ďalší zlou správou pre tieto mačkovité šelmy v Indii, ktoré tiež ohrozuje pytliactvo a ubúdanie prirodzeného životného prostredia v krajine s 1,2 miliardy obyvateľov. Práve rozrastanie indickej populácie a ekonomický rozvoj majú za následok, že ľudia a psy sú stále bližšie k divokým zvieratám.

Vládny úrad pre ochranu tigrov uviedol, že okrem testov tigrích mŕtvol na prítomnosť vírusu takisto plánuje očkovanie psov proti psinke (canine distemper vírus, CDV), ktorá je podobná osýpkam a u psov sa bežne vyskytuje, ale pre veľké mačky býva smrteľná. „Samozrejme, nemôžeme zaočkovať každého psa. Ale aj očkovanie 50 percent psov v zónach okolo prírodných rezervácií by pomohlo,“ konštatoval Rádžéš Gopal z úradu na ochranu tigrov.

Odborníci však upozorňujú, že vzhľadom na to, že prípady boli zaznamenané vo veľkej vzdialenosti od seba, je pravdepodobné, že choroba sa už šíri vo voľnej prírode. „Nálezy sú veľmi znepokojujúce. Prípady sú od seba pomerne veľmi vzdialené a ten posledný bol registrovaný v oblasti, kde nežijú žiadne psy. Zdá sa teda, že vírus sa už šíri,“ vyhlásil vedec A. K. Šarma, ktorý pracuje pre indický výskumný veterinárny ústav.

Medzi zaznamenanými prípadmi sú dve tigríčatá zo zoologickej záhrady v štáte Bihár, panda červená v severovýchodnom štáte Manipur, divoko žijúci tiger v Západnom Bengálsku, lev zo zoo v Dardžílingu a divoko žijúci tiger z rezervácie v štáte Uttarpradéš.

V roku 1994 v Tanzánii epidémia psinky, ktorú pravdepodobne rozniesli psy turistov, zavinila smrť 3 000 afrických levov v národnom parku Serengeti. Zatiaľ čo psy sa z tejto choroby dokážu často zotaviť, iné nakazené zvieratá ako sú tigre, levy či leopardy, postihne horúčka, záchvaty a delírium, ktoré sa končí smrťou.

India je domovom viac ako polovice z odhadovaného počtu 3 200 tigrov sveta. Napriek zriadeniu množstva rezervácií počet tigrov v Indii klesol z odhadovaných 5 000 až 7 000 kusov v 90. rokoch, keď bolo ich prirodzené životné prostredie dvakrát väčšie ako v súčasnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #India #tiger #psinka